Akkerbouw

Achtergrond 3 reactieslaatste update:3 mei 2016

Record aan graanvoorraden in 2016-2017

De hogere graanvoorraad wereldwijd voor seizoen 2016-2017, zowel door de International Grains Council als de Europese Commissie afgegeven, heeft relatief weinig invloed op de graanprijzen.

Volgens de laatste prognose van de International Grains Council (IGC) wordt in seizoen 2016/2017 wereldwijd een grotere tarweoogst verwacht van 717 miljoen ton. De vorige prognose was 713 miljoen ton. De graanvoorraden komen, voornamelijk door een hogere productie in Europa en Rusland, voor het aankomende seizoen 2016/2017 op een recordhoogte van 472 miljoen ton.

De verwachting van IGC sluit aan bij de nieuwste graanprognose van de Europese Commissie. Voor seizoen 2016/2017 verwacht de EU 309,8 miljoen ton graan. Dat is 2,3 miljoen ton meer graan dan in de maartprognose werd afgegeven. De goede weersomstandigheden en iets groter areaal zijn de belangrijkste reden voor deze verhoging.

Hogere maisprijs heeft positief effect op tarweprijs

De stijgende maisprijs had afgelopen week een positief effect op de tarwenoteringen. De waardestijging van de euro zorgde er eind vorige week echter voor dat de graanprijzen op de Europese markten de stijging niet vasthielden. Desondanks sloot de Parijse termijnmarkt voor tarwe op vrijdag 0,7% hoger op €151,50 per ton vergeleken met een week eerder.

Maisprijzen gestabiliseerd

In de Verenigde Staten kregen de graanprijzen eind vorige week juist een prikkel door de hoger dan verwachte exportcijfers.

Uiteindelijk zijn de maisprijzen afgelopen week gestabiliseerd. Op de Parijse termijnmarkt eindigde de maisnotering vrijdag op €163 per ton voor het eerstaflopende juni-contract. Dat is een stijging van 2,5% ten opzichte van een week eerder.
Volgens het Franse overheidsbureau Agrimer is 27% van het maisareaal ingezaaid rond 25 april. Een jaar eerder was dat 69% in dezelfde periode. Zowel in Frankrijk als in de Verenigde Staten zal de inzaai in een hoog tempo doorgaan, gezien de gunstige weersvooruitzichten.

Laatste reacties

  • farmerbn

    De maisprijs voor juni 2016 is nog nooit zo hoog geweest. Nu lees je dat niet maar als het anderom is wel. Toch vreemd.

  • farmerbn

    Hongersnood in verschillende werelddelen. Hoezo record voorraden van graan.

  • info36

    Ze proberen continue de graanprijzen in de put te schrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.