Akkerbouw

Achtergrond 1259 x bekeken

Rabobank verwacht instabiele suikerprijs

Rabobank verwacht een lichte stijging van de suikerprijs in de rest van dit jaar. Maar de stijging gaat gepaard met schommelingen, verwachten de analisten.

De suikeroogst is bijna afgerond in India en Thailand. Door droogte vallen de producties daar tegen. Omdat beide landen grootproducenten zijn, steeg de suikernotering van het julicontract op de termijnmarkt in New York (ICE) sinds half april met 20%.
Dergelijke sterke prijsstijgingen trekken speculanten aan. Volgens Rabobank-analisten steeg het aantal speculatieve posities op de ICE-termijnmarkt vorige week naar een record. Winstnemingen zullen dan een druk op de suikernotering veroorzaken. Omdat deze winstnemingen onvoorspelbaar zijn, verwacht Rabobank voor de korte termijn schommelingen van de suikerprijs.

Braziliaanse suikeroogst start voortvarend

Tegenover de productiebeperkende factoren in Zuidoost-Azië staat dat de suikeroogst in Brazilië een voortvarende start maakt. Maar volgens Rabobank is het door de economische crisis lastig om kredieten te krijgen in Brazilië. Suikerproducenten die financieel moeilijk zitten, gaan daardoor minder riet verwerken.

Of registreer je om te kunnen reageren.