Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

'Publiciteit zoeken met absurde kretologie'

We doen het niet goed. Ik deed het niet goed in het verleden, Novifarm doet het nu niet goed en veel van mijn collega's doen het ook niet goed. Het brengt mij in verwarring.

Boeren werken steeds preciezer, zijn zeer innovatief. Door gps is er geen overlap meer, we gebruiken niet meer kunstmest dan 10 jaar geleden, spuiten veel minder gewasbeschermingsmiddelen en - niet onbelangrijk - we proberen het humusgehalte van onze grond op peil te houden. Met onze uitgebalanceerde werkwijze halen we wel steeds hogere opbrengsten, mede dankzij de inspanningen van de veredelaars. De laatste bieten van het vorig seizoen leverden netto bijna 19 ton suiker. Dat is 50% meer dan 10 jaar geleden. Als senior denk ik dan dat er dan ook wel meer mest op moet. Nee hoor, zeggen de jongelui bij Novifarm, een goede bodem, een gezond gewas en alles komt goed.

Wereld van voedsel voorzien

We zorgen als agrarische sector in ieder geval dat een groot deel van de wereld voldoende voedsel heeft. Een groot deel, want zo’n 800 miljoen mensen hebben níet genoeg. Dat zou iets kunnen verbeteren door een betere verdeling, maar toch zullen we alle zeilen moeten bijzetten om de sterk groeiende wereldbevolking van voedsel te voorzien.

Ongefundeerde reacties

Maar dan krijg je de volgende reacties: wij zijn rovend en slopend bezig, volgens Dries van Agt, ooit hoogste baas in Nederland, nu vooral publiciteit zoekend met absurde kretologie. Of neem 'bodemdokter' Pius Floris. Floris wil ons van de kunstmest af hebben, het zal hem niet verbazen als kunstmest verboden wordt, om dan massaal zijn ongetwijfeld dure micro-organismen in te gaan zetten. Het zal me niet verbazen als hij dat spul verkoopt!

Weer een commissie die overheid adviseert

Helemaal bont maakt de overheid het met in haar kielzog een deel van de schrijvende pers. Er is weer een commissie opgericht om de overheid van advies te voorzien, ditmaal over de veehouderij, met Ed Nijpels als boegbeeld van die commissie.

Echter, de meeste publiciteit als commissielid krijgt Joszi Smeets, jong, leuk om te zien en ook al directeur van Youth Food Movement. Het is een stichting die haar inkomsten haalt uit subsidie, aangevuld met giften. Niet zelf voor een bedrijfsinkomen zorgen, nooit de zorg en stress gehad van een eigen bedrijf, alleen geld van anderen uitgeven en toch een podium krijgen van onze overheid. Joszi's grote voorbeeld is Jaring Brunia, een biologische veeboer uit Friesland. Geen enkele innovatieve, gangbare 'boer' die probeert om in de toekomst 9 miljard mensen te voeden, kom je op dat podium tegen.

Tunnelvisie is funest

Ieder zijn of haar mening, maar bij beleidsbepalers is tunnelvisie funest. We kunnen beter samen optrekken en van elkaar leren. Denk aan die 
800 miljoen mensen met honger!vindt

Eén reactie

  • agro1

    voed de wereld en verhonger. de door ons geproduceerde grondstoffen voor voedsel zijn nog nooooit zo overvloedig en spotgoedkoop op deze wereld aanwezig geweest. stop met dat polcor gezever over de wereld voeden. deze prijsramp zal hopelijk tot gevolg hebben, dat er een gematigder productie komt, met een meer realistische prijs voor de ondergewaardeerde grondstofproducenten. de productie kan dan in de "tekortgebieden" tenminste weer rendabel opgepakt worden. feed the world and starve.

Of registreer je om te kunnen reageren.