Akkerbouw

Achtergrond

Prijs goede uien hoger dan notering

De handel in uien wordt door verschillende verwerkers en exporteurs als wisselend ervaren. Bij de een loopt het sorteerwerk door, terwijl een ander het erg rustig heeft.

De beurs in Emmeloord neemt uien van zeer goede kwaliteit niet mee in de notering voor grove uien klasse 2. Voor mooie grove partijen (klasse 1) is deze week €19 tot €20 per 100 kilo betaald.

Voor uien 30% grof is 50 cent hoger genoteerd op €14 tot €16 per 100 kilo. De kwaliteit van de uien, die voor €13 per 100 kilo worden verkocht, zijn niet toereikend voor de klasse 2 notering. Vandaar dat deze week de onderkant van de notering naar boven is bijgesteld.

Meeste uien naar Oost-Europa

De meeste uien worden afgezet in het oosten van Europa. De beste kwaliteit gaat naar Maleisië, Brazilië en Afrikaanse landen. Al gaan er nu geen grote volumes meer naar verre bestemmingen gezien de kwaliteit tegenvalt.

De nieuwe oogst groeit goed en loopt daarmee zeker niet achter op vorig jaar. De eerste uien werden vorig jaar rond eind juni geoogst. De verwachting is dat de nieuwe oogst dit jaar een week eerder komt. Iedere week dat het seizoen korter wordt, heeft effect op de markt. Het is merkbaar dat sorteerders nu wat voorzichtiger zijn met inkopen en de voorraden beperkt houden, omdat het nieuwe seizoen in zicht komt.

Prognose: rustige markt.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat: 
Uien Emmeloord
Rode uien Emmeloord
Bio-uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Uien Leeuwarden

Of registreer je om te kunnen reageren.