Akkerbouw

Achtergrond 570 x bekeken laatste update:11 mei 2016

Plan grootschalige verbouw medicinale cannabis down under

In Australië zijn serieuze plannen om cannabis te telen op akkerbouwmatige schaal. En dan niet als vezelhennep, maar voor de werkzame stof. Een unicum.

De Australische patiëntenorganisatie United in Compassion heeft een stuk vruchtbaar land van 47 hectare in New South Wales gekocht om daar de eerste legale cannabisplantage van Australië op te starten. De stichting wil er 10 tot 15 soorten verbouwen voor medicinale toepassingen, op het land en in kassen.

Ook export van medicinale cannabis

De producten van de stichting zijn straks ook voor export bedoeld. Volgens de initiatiefnemers kan Australië zich zo een aandeel verwerven in een wereldwijde industrie van 250 miljard dollar. De Australische minister van landbouw, Barnaby Joyce, staat achter het initiatief, al neemt de regering pas over enkele maanden een definitief besluit. De voorbereidingen voor de legalisering van medicinale cannabis zijn echter in volle gang. Als Canberra groen licht geeft, kan de organisatie gaan werken aan een eerste oogst.
Het landgoed Dan­Eden, waar de cannabis zal worden verbouwd, bevindt zich in Peel Valley bij Tamworth. Er is volop water beschikbaar, omdat het landgoed deels aan een rivier ligt.

Geen winstoogmerk

De patiëntenorganisatie heeft geen winstoogmerk. Familie Haslam heeft United in Compassion opgericht; zoon Dan is aan kanker overleden. Volgens moeder Lucy Haslam luidt de boerderij een nieuw hoofdstuk in voor de 
Australische landbouw. Zij meent dat de verbouw van cannabis zich op grote schaal kan ontwikkelen tot een belangrijke agrarische sector. Haslam vreest dat anders buitenlandse bedrijven met hoge prijzen de markt van medicinale cannabis veroveren in Australië. "Terwijl wij dit heel goed zelf kunnen produceren. Dat komt de patiënten ten goede."

Haslam meent dat de verbouw van cannabis ook een belangrijke betekenis kan verwerven voor de Australische economie. "Dit is de heilige graal. Er is absoluut een gigantische exportmarkt voor deze producten. Australië is bovendien het enige land ter wereld dat elk cannabisgewas kan telen dat er bestaat."

Minister steunt initiatief

Het initiatief heeft de steun van landbouwminister Barnaby Joyce. Hij onderstreept dat 
Australische boeren de vaardigheden, technologie en expertise in huis hebben om tot de top van de wereld te gaan behoren. "Het zou schandalig zijn als wij in Canberra hard werken om de toepassing van medische cannabis mogelijk te maken, terwijl alleen buitenlandse boeren daarvan profiteren. Laten we ervoor zorgen dat onze boeren dit oppakken."

Zonlicht levert betere kwaliteit cannabis

Volgens deskundigen zijn de omstandigheden bij Tamworth buitengewoon gunstig voor de verbouw van cannabis. Terwijl cannabis doorgaans in kassen wordt verbouwd, kunnen bij deze plaats de meeste soorten onder de zon groeien. Dat kan meer nuttige chemicaliën en olie voor patiënten opleveren. De boerderij in Tamworth kan per jaar zo'n 116 ton cannabisbloemen oogsten. Van die 116 ton kan weer 11,6 ton olie worden gemaakt.

Strenge veiligheidseisen voor telers

Telers zullen volgens de nieuwe regulering aan strenge veiligheidseisen worden onderworpen. Ook zal het gebied met speciale hekwerken worden beveiligd. Niet alleen om ongewenste mensen buiten de deur te houden. Ook Australische dieren, zoals kangoeroes, zijn een bedreiging. Zij doen zich graag tegoed aan de bladeren van cannabis.

Of registreer je om te kunnen reageren.