Akkerbouw

Achtergrond 3622 x bekeken

Landelijke open dag voor de akkerbouw

Op zaterdag 25 juni wordt voor de tweede keer de Open Dag voor de Nederlandse akkerbouw gehouden. Marbel de Graaf doet mee. Zij organiseert workshops pannenkoeken bakken en elke avond een boerendiner. Bij haar duurt de open dag een hele week.

Het nut van een landelijke Open Dag voor de akkerbouw staat voor Marbel de Graaf buiten kijf. Natuurlijk doet zij daar aan mee, ook al staat haar sector zelden negatief in de publiciteit. "Aardappelen, uien en graan, het zijn allemaal producten die mensen vrijwel dagelijks consumeren. Maar wie weet nou wat er allemaal moet gebeuren voordat de aardappel in het schap van de supermarkt ligt? Aan ons de taak om dat uit te leggen en zo mensen meer te betrekken bij hun voedsel."

Het akkerbouwbedrijf

Marbel de Graaf en haar echtgenoot Jacco hebben samen met zijn ouders een akkerbouwbedrijf in het Noord-Hollandse Wieringerwerf. Het bouwplan bestaat uit consumptieaardappelen, suikerbieten, tarwe, uien en graszaad.

Naast deze akkerbouwgewassen produceert het bedrijf ook energie. De windmolen met een capaciteit van 0,8 megawatt voorziet zo'n 550 gezinnen van elektriciteit. Op de bedrijfsgebouwen liggen inmiddels 180 zonnepanelen. "Dit bedrijf produceert dus niet alleen voedsel, maar ook energie. Op de open dag laten wij zien dat de akkerbouw erg innovatief bezig is. En zeker wij niet alleen."

Er gebeurt nog meer op het bedrijf. Marbel is verantwoordelijk voor een neventak, de bezoekboerderij 'Leven van de wind'. Zij ontvangt scholen, studieclubs, buitenlandse groepen en bedrijven op het bedrijf. En dat loopt opvallend goed. De afgelopen zes weken telde zij tweeduizend bezoekers, allemaal buitenlanders die zijn geïnformeerd over de bedrijfsactiviteiten op het bedrijf.

Afwisselend beroep

De landelijke Open Dag van de Akkerbouw wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd. Inmiddels hebben tientallen ondernemers zich aangemeld, onder wie Marbel en haar partner. "Wij zijn trots op ons bedrijf en willen dat graag tonen aan de buitenwereld. De akkerbouw is een prachtig voorbeeld van een traditionele agrarische sector die tegelijkertijd enorm innovatief bezig is. Het zaaien en oogsten is van alle tijden, maar wij doen dat wel met een GPS-gestuurde trekker. Wij werken op het scherp van de snede en proberen op een duurzame manier de opbrengsten per hectare steeds verder te verhogen. Mijn ervaring is dat consumenten dat enorm interessant vinden. Eigenlijk zou iedereen boer moeten worden, er is geen beroep dat zo afwisselend is, met zoveel facetten."

Verkoop van windenergie

Het overbruggen van de kloof tussen producent en consument is voor Marbel bijna een levensdoel geworden. Dat doet zij bijvoorbeeld door directe verkoop van windenergie aan huishoudens. Via de coöperatie van producenten van windenergie Windunie en de elektriciteitsleverancier Greenchoice kunnen consumenten hun energie direct kopen van een individuele energieproducent. Marbel: "Daar zijn wij op ingesprongen. In een half jaar tijd hebben we vijftig gezinnen aan ons bedrijf gekoppeld. Dat zonder pr-bureau, puur op eigen kracht."

Marbel wil graag scholen uit de regio als directe klant aan het bedrijf binden. "Wij ontvangen veel schoolklassen op ons bedrijf. Dan vertel ik ook over de productie van windenergie. Het zou natuurlijk hartstikke leuk zijn als de kinderen aan hun ouders kunnen vertellen dat hun school elektriciteit krijgt van onze molen."

Marbel geeft een eigen invulling aan de landelijke Open Dag voor de Akkerbouw. De dag wordt gehouden op zaterdag 25 juni, Marbel trekt er een hele week voor uit. Elke middag komt een schoolklas op bezoek voor een workshop pannenkoeken bakken. "Op mijn uitnodiging kreeg ik ontzettend veel respons. Binnen een paar dagen had ik 35 aanmeldingen binnen. Ik moet helaas veel scholen teleurstellen, maar die komen wel weer een andere keer aan de beurt."

Boeren-aanschuifdiner

In dezelfde week organiseert zij elke avond een boeren-aanschuifdiner, met mooi weer aan lange tafels aan de rand van een van hun percelen. "Ik hoop op veel mensen uit Wieringerwerf. Zij kijken op ons land uit, zien de bedrijfsgebouwen, wonen bijna onder onze windmolen. Voor, tijdens en na het diner kunnen de dorpsbewoners eens echt zien wat wij hier allemaal doen. Dat is goed voor het draagvlak van ons bedrijf, maar ook zeker voor de saamhorigheid in het dorp."

Wat betekent de Week van de Akkerbouw voor u? Vul de enquête in!

Of registreer je om te kunnen reageren.