Akkerbouw

Achtergrond 1436 x bekeken laatste update:19 mei 2016

Graanprijzen iets omhoog

Tarwe werd begin deze week wat duurder op de termijnmarkten in Parijs en Chicago. Ook de maisprijzen liggen wat hoger dan vorige week. Maar de veranderingen zijn klein. De graansector wacht vooral af hoe het groeiseizoen zich verder ontwikkelt op het noordelijk halfrond.

Wat dat betreft zijn de signalen niet eenduidig. De wintertarwe groeit zeer voorspoedig in de VS. Daarnaast hebben de Amerikaanse akkerbouwers meer dan gemiddeld mais en sojabonen gezaaid. Ook in de EU, Rusland en Oekraïne zijn tot nu toe goede oogsten te verwachten. In Zuid-Europa daarentegen is het kletsnat. Dat is slecht nieuws voor vooral de gersttelers, nu de oogst voor de deur staat. Akkerbouwers in Midden- en Oost-Europa hebben schade geleden door hagel en vorst. Lidstaten hebben Brussel al verzocht om getroffen boeren te mogen steunen. Het is echter nog onduidelijk in hoeverre graan hierdoor is getroffen. In Argentinië is het kletsnat. Daar komt veel minder tarwe en mais van de akkers. China wil de maisvoorraden afbouwen, maar veel mais in de silo's is niet eens meer geschikt om voer van te maken.

Onzekere factoren

Er zijn naast het weer nog andere onzekere factoren die de graanmarkt beïnvloeden. De Britse pond is zo goedkoop dat deze week een lading tarwe uit Groot-Brittannië is verscheept naar de VS, ondanks de enorme tarwevoorraad in de VS. Ook de zwakke euro ondersteunt de tarweprijzen in de EU. In Frankrijk zijn de verladers druk met het verschepen van tarwe naar Noord-Afrika, Mexico en zelfs Zuidoost-Azië.

Prognose: tarwemarkt is rustig.


Of registreer je om te kunnen reageren.