Akkerbouw

Achtergrond

Frietjes in twee kleuren

Blue Star, Double Fun en Violet Queen; het zijn de namen van nieuwe aardappelrassen. Aardappelen met opvallende kleuren en andere smaken. In gesprek met pootaardappelteler Carin Gaaikema. Zij en haar man Cato staan aan het begin van een nieuwe trend in aardappelland.

"Natuurlijk, het is een nichemarkt, de gekleurde aardappelen van ons gaan de gangbare gele aardappel heus niet vervangen. Hoeft ook niet. Maar ik weet zeker dat consumenten en zeker koks die hun gasten iets speciaals willen voorschotelen, gaan vallen voor de Perupa-aardappelen.

Niet alleen toekomstmuziek

Voedsel is meer dan eten om je maag te vullen. Voedsel wordt steeds meer een beleving. De gekleurde aardappel speelt op die trend in. Trouwens, het is niet alleen toekomstmuziek. In restaurants hier in Groningen werken koks al met onze aardappelen. En in de supermarkten vind je al zakken chips die zijn gemaakt van Perupa-aardappelen.

De vraag neemt toe. De hele oogst van dit jaar is via handelshuis HZPC al verkocht. Ons pootgoed gaat onder andere naar Frankrijk, Italië, Scandinavië en Israël. Het experiment dat drie jaar geleden begon, is een succes geworden. Mooi om daar als pootgoedteler actief aan mee te doen. Je kunt wel elk jaar hetzelfde doen, maar het is zoveel leuker om mee te draaien in een spannende ontdekkingstocht naar een nieuw soort aardappel.

Gekleurde aardappelen

Mijn man Cato en ik hebben in maatschap een gespecialiseerd pootgoedbedrijf. Ik omschrijf mezelf als medemanager, ik doe meer dan meehelpen bij het poten en sorteren. Cato is de vakman, de teeltspecialist en ik ben verantwoordelijk voor de zakelijke kant van het bedrijf. Ieder zijn eigen kwaliteiten, samen versterken we elkaar.

We waren al wat langer van plan om een andere aardappel in ons teeltplan op te nemen. Toen HZPC ons vroeg mee te doen met de proef met de gekleurde aardappelen hebben we dan ook direct ja gezegd.

We begonnen drie jaar geleden met vier verschillende rassen op een halve hectare, dit jaar poten we zeven verschillende rassen op 8 hectare. Dat zegt genoeg, de vraag neemt toe, deze rassen slaan aan.

Neem nou het ras Blue Star, als je deze aardappel doorsnijdt, zie je een ster. Prachtig om chips van te maken. We telen ook de Magenta Love, die is roze van binnen en smaakt een beetje naar rode bietjes. De Violet Queen is paars, een oeraardappeltje met een truffelsmaak. De leukste is Double Fun. Die heeft twee kleuren, paars en geel, typisch een aardappel om frietjes van te bakken. Twee kleuren, maar ook twee smaken. Leuk toch?

Frietjes in twee kleuren

 

Vol met antioxidanten

Maar het is zeker niet alleen de kleur waardoor deze rassen een plek hebben gekregen in de aardappelmarkt. Deze rassen bevatten ook veel antioxidanten. Dat zijn natuurlijke kleurstoffen waarvan wetenschappers zeggen dat deze een positief effect hebben op het lichaam, bijvoorbeeld omdat antioxidanten de bloedsomloop stimuleren. Deze aardappel is dus niet alleen leuk om te zien, maar ook gezond. En dan smaakt ie ook nog eens anders dan de gangbare aardappel.

Zulke nieuwe rassen vragen natuurlijk wel wat van ons als telers. Bijvoorbeeld op het gebied van bemesting moet je toch andere keuzes maken. En bij de selectie in het veld is het soms moeilijk om de afwijkende planten te vinden, juist door die donkere kleuren. Maar dat hebben we er graag voor over.

Optimistisch over opbrengst

Of deze teelt rendabel is, tja, daar kan ik nu nog geen definitief antwoord op geven. Na dit teeltseizoen gaan we de teelt evalueren met HZPC. Dan moet duidelijk worden of de meerprijs waarmee de Perupas in de markt worden gezet, opweegt tegen de extra kosten. Ik ben best optimistisch.

We krijgen regelmatig bezoekers op ons bedrijf. Laatst was hier nog een afdeling van Vrouw en Bedrijf op excursie. Ik laat dan onze aardappelen zien en proeven. Iedereen reageert enthousiast. Op een verjaardagsfeestje van mijn dochter hebben we gegourmet. Op de schaal lagen ook roze aardappelen. De meiden waren allemaal verrast. Ze kunnen bijna niet geloven dat het aardappelen zijn!"

Of registreer je om te kunnen reageren.