Akkerbouw

Achtergrond

Dure soja houdt tarwe- en maisprijs overeind

De eerste Wasde-prognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw (Usda) voor het nieuwe seizoen duwt de prijs van sojabonen omhoog.

Op de termijnmarkt in Chicago noteerde sojabonen (julicontract) woensdag tijdens de handelsdag boven de $10,90 per bushel (€352 per ton). De sojaprijs in Chicago ligt nu 25% hoger dan begin dit jaar. Door de regen in Argentinië en droogte in Brazilië verwacht het Usda dat de wereld minder soja oogst, dit seizoen. Het is voor het eerst in vijf jaar dat de wereldproductie van sojabonen daalt. Dat betekent lagere beginvoorraden in het nieuwe seizoen. Kleine voorraden hebben een prijsopdrijvend effect.

Dure soja

De dure soja betekent een steun in de rug voor de tarwe- en maisprijzen. Op de termijnmarkten in Chicago en Parijs werden mais en tarwe woensdag tijdens de handelsdag iets duurder. Maar de wereld heeft wel genoeg graan beschikbaar in het nieuwe seizoen, verwacht het Usda. De graanvoorraden in de wereld groeien in 2016/2017 naar een nieuw record. Bij tarwe verwacht het Usda een productie in de wereld van 727 miljoen ton. Dat is 14 miljoen ton meer dan de wereld nodig heeft. De eindvoorraad groeit daardoor naar een record van 257 miljoen ton. De voorraad is groot genoeg om 36% van het jaarverbruik te dekken. Deze stocks-to-use-ratio is bij tarwe nog nooit zo hoog geweest. Tien jaar geleden lag de verhouding tussen eindvoorraad en verbruik rond de 20%. Grote voorraden drukken de prijzen. Dat de tarweprijs toch stabiel blijft, is te danken aan de sojaprijs. De tarweprijs krijgt in Europa nog steun van de vraag uit Noord-Afrika. De overheid in Marokko geeft toe dat de oogst van 2015 desastreus is verlopen vanwege de ergste droogte in dertig jaar.

Prognose: markten zijn rustig


Of registreer je om te kunnen reageren.