Akkerbouw

Achtergrond

Dammetjes tussen ruggen tegen wateroverlast

Akkerbouwer Kris Janse in Hank (Noord-Brabant) hoopt dat extreme regenval dit jaar uitblijft. Maar mocht dat gebeuren, dan heeft hij dammetjes tussen zijn aardappelruggen opgeworpen om in elk geval de eerste schade tegen te gaan.

De Biesbosch en delen van het land van Heusden en Altena werden 2 jaar achtereen getroffen door hevige regenval. Vorig jaar stonden eind juli rond Werkendam, Nieuwendijk, Hank en Made na een bui van plaatselijk tot 100 millimeter de sloten vol. Het gevolg was veel gewasschade. Het jaar daarvoor was het eind juli in dezelfde regio met plaatselijk zelfs meer dan 100 millimeter in 24 uur ook al goed raak.

Risico's regenbuien indammen

Vorig jaar raakte Janse op 25 hectare 300 ton aardappelen kwijt. "Na twee rampzalige regenbuien achter elkaar, ga je nadenken over methoden om de risico's in de dammen." Daarom werpt hij dit jaar tussen de aardappelruggen kleine dammetje op, die moeten voorkomen dat bij zware regenval het water naar de lager gelegen delen stroomt. "Komt er 100 millimeter in één keer naar beneden, dan is daartegen weinig kruid gewassen", realiseert de akkerbouwer zich. "Maar als de hoeveelheden enigszins binnen de perken blijven, kan ik wel wat voorzorgsmaatregelen nemen."

Hoogteverschillen in percelen

De waterhuishouding is bij Janse goed op orde. De drainage is zo goed als nieuw. De sloten voor waterafvoer zijn in orde, maar als het water met tientallen millimeters tegelijk naar beneden komt, verzuipt de boel vooral op de lagere delen van de percelen. "Op het oog lijkt het land redelijk vlak. Maar ga je kilveren, dan kom je er achter dat er toch hoogteverschillen zijn van een halve tot soms wel meer dan een meter", weet Janse. "We hebben inmiddels al wat percelen gekilverd om de vlakligging te verbeteren, maar dat heeft ook zijn grenzen."

Janse is een knutselaar en heeft zelf een voorziening aan de rijenfrees gebouwd.</p>
<p><em>Foto: Peter Roek</em>
Janse is een knutselaar en heeft zelf een voorziening aan de rijenfrees gebouwd.

Foto: Peter Roek

Zelf voorziening aan frees gebouwd

Preventief greppels frezen is ook een remedie, maar is maar beperkt inzetbaar. Dammetjes tussen de aardappelruggen om afstromen van water tegen te gaan, leek Janse wel wat. Hij is een knutselaar en besloot daarom zelf een voorziening aan de rijenfrees te bouwen. Kant-en-klaar is een dergelijke frees overigens ook te koop. Een aantal uren eigen arbeid en €500 aan materiaal verder was de zelfbouw-erosiecontrole klaar.

Het principe, dat al tientallen jaren bekend is, komt uit gebieden met geïrrigeerde landbouw. Daar worden ook dammetjes in rijenculturen aangelegd om afstromen van water tegen te gaan.

Akkerbouwer Janse controleert de dammetjes tussen de aardappelruggen.</p>
<p><em>Foto: Peter Roek</em>
Akkerbouwer Janse controleert de dammetjes tussen de aardappelruggen.

Foto: Peter Roek

De zware klei is onderin tussen de ruggen taai en nat, waardoor de schopjes eerst meer een klodder klei deponeerden dan dat ze dammetjes van losse grond opwierpen. Maar de kluiten die nu tussen de ruggen liggen, zijn waarschijnlijk voldoende om snel afstromen van water tegen te gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.