Akkerbouw

Achtergrond 1231 x bekeken

Broccoliseizoen maakt vliegende start

De marktvooruitzichten van broccoli zijn gunstig. Het seizoen begint maar net, maar er kan worden gesproken van een vliegende start.

Het is nog maar echt het begin van het seizoen. De huidige prijzen zijn dan ook geen graadmeter voor wat er komen gaat als grote broccolitelers in Noord-Holland gaan starten met het draaien van hun programma's. Momenteel wordt er alleen in het Zuid-Nederland geoogst; in het Noorden zal dat naar verwachting in de tweede helft van volgende week van start gaan, over 10 tot 14 dagen zullen alle telers aan het oogsten zijn. De goede prijzen van nu zijn ook te verklaren door de schaarste aan broccoli Europees gezien, omdat in Spanje het seizoen echt voorbij is.

Op woensdag 25 mei kwam bij The Greenery de eerste broccoli van dit seizoen voor de klok. Het ging om de sortertingen 14 I-1 en 16 I-1. Voor de sortering 14 I-1 (schermgewicht circa 400 gram) werd tussen 2,29 en 2,47 euro betaald; gemiddeld 2,38 euro. De iets zwaardere sortering 16 I-1 (schermgewicht circa 450 gram) klokte met prijzen tussen €2,32 en €2,35 per kilo net ietsje lager dan het gemiddelde van de sortering 14 I-1.

Groei naar wens in Noord-Holland

In Noord-Holland verloopt de groei tot nu toe naar wens. De ontwikkeling is beter dan in 2015, vanwege de korte periode van hogere temperaturen in april en de groeizame omstandigheden in de afgelopen periode met redelijke temperaturen en over het algemeen mooie hoeveelheden neerslag.

Broccoli-oogst iets vroeger dan vorig jaar in Zuid-Holland

In Zuid-Nederland werd 24 mei voor het eerst broccoli geoogst, twee dagen eerder dan vorig jaar. Qua hoeveelheid gaat het meteen al om redelijke aantallen, omdat de gewassen een goede ontwikkeling hebben doorgemaakt.

Tendens: gunstige marktvooruitzichten

Of registreer je om te kunnen reageren.