Akkerbouw

Achtergrond 1692 x bekeken

Bloemkooltelers optimistisch over prijsniveau

Komende week start de oogst van de eerste zomerbloemkool. Vanaf week 22 zal sprake zijn van een aantrekkende aanvoer. Dat zou best eens hand in hand kunnen gaan met een aanhoudend gunstige prijsvorming.

Franse bloemkool deed begin vorige week nog ruim €3 per stuk. Inmiddels is daar de helft af, bij een afnemende aanvoer. "Het aanbod uit die regio droogt de komende week nog verder op, dan kan de prijsvorming weer vlot oplopen", vertolkt een bron. Meer insiders delen zijn analyse.

Het optimisme wordt mede ingegeven door de goede resultaten voor winterbloemkool, resulterend in een gemiddelde vergoeding van tenminste €1 per stuk.

Kwaliteit vroege bloemkool

De kwaliteit van de vroege bloemkool - zowel in Noord-Holland als in Limburg - is doorgaans goed, al zijn er wel mindere plantingen te vinden. Dat betreft met name enkele vroegste teelten met voorbloei in de noordelijke teeltregio.

In België is de oogst verder op stoom. Op veiling REO in Roeselare werden woensdag ruim 6.800 colli bloemkool van de buitenteelt aangevoerd, voor €1,23, en bijna 10.000 colli serrebloemkool voor €1,53. De aanvoer winterbloemkool was nog 3.000 colli, à 87 cent. Het gunstige prijsniveau werkt door tot in de winkelschappen. Jumbo vraagt voor zijn bloemkool €2,95, AH en Plus €2,99.

Of registreer je om te kunnen reageren.