Akkerbouw

Achtergrond

Uienprijs omlaag door rustige handel

Het is rustig op de uienmarkt. Normaal gesproken moet er door verwerkers en sorteerders extra worden gewerkt om een feestdag in te halen, maar dat is deze werkweek niet het geval.

De beurscommissie in Emmeloord noteert voor uien 60% grof €1 lager op €14 tot €17 per 100 kilo. De bovenkant van de notering zakte niet verder doordat er nog één gedane transactie voor €18 per 100 kilo is ingebracht. Hiermee zakt de notering onder het prijsniveau van een jaar geleden.

Voor grove uien stegen de prijzen een jaar geleden juist, doordat Brazilië toen aan de markt kwam. Daarbij waren de voorraden destijds wat kleiner.

Baalprijzen verder omlaag

De baalprijzen zakken deze week verder omlaag. Voor grove uien ligt de baalprijs zo'n €2 lager tussen €19 en €21. Ook de middelmaat baalprijs daalt met €1 naar €18 tot €20.

De vraag komt vanuit de gebruikelijke bestemmingen, waar vaste afnemers zitten. Brazilië informeert hier en daar een beetje, maar serieuze aankopen in volumes heeft het land deze week nog niet gedaan.

Kwaliteit minder

De kwaliteit van de uien is wat minder. Er komt hier en daar wat inwendig schot voor. Naarmate het seizoen vordert slijten de uien wat harder, waardoor er af en toe wat meer kale uien in de partijen zitten.

Prognose: dalende uienprijzen.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat: 
Uien Emmeloord
Rode uien Emmeloord
Bio-uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Uien Leeuwarden

Of registreer je om te kunnen reageren.