Akkerbouw

Achtergrond

Tarweprijs stijgt ondanks USDA-prognose

In het maandelijkse Wasde-rapport van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) van afgelopen dinsdag nemen de verwachte voorraden van mais en tarwe toe. Dit lijkt dit geen invloed op de prijs te hebben.

Volgens USDA valt de totale voorraad voor mais in seizoen 2015/2016 in de wereld naar verwachting 1,94 miljoen ton hoger uit op 208,91 miljoen ton. De wereldwijde prognose voor de tarwevoorraad stijgt met 1,67 miljoen ton naar 239,26 miljoen ton. Voor tarwe stijgt met name de verwachte productie dit seizoen in de Europese Unie, met 1,54 ton naar een recordhoogte van 160 miljoen ton.

Olieproductie en weerfenomenen

Andere factoren hebben een groter effect op de prijs dan het USDA-rapport. De noteringen voor ruwe olie steeg flink, vooruitlopend op de Opec-conferentie aankomende zondag. Olieproducenten komen dan bij elkaar om de groei van de olieproductie te bevriezen.

Maar ook aannames over het weerfenomeen El Niño die over zal gaan naar La Niña, wat kan betekenen dat er droog weer in de graangebieden in de VS komt, dreven de prijs omhoog. Daarnaast daalt de waarde van de euro licht ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Een waardedaling is gunstig voor de Europese export.

Tarwenoteringen

De tarwenotering sloot dinsdag 12 april op de termijnmarkt in Parijs op €153 per ton voor het eerstaflopende contract; een stijging van €1,25 ten opzichte van de voorgaande dag. Toch is de tarweprijs vergeleken met een week geleden met 2,2% gedaald.

De Rotterdamse graanbeurs noteerde deze week, voor publicatie van het Wasde-rapport, lager voor voertarwe. De notering voor EU-voertarwe daalt met €1 naar €151 per ton. Voor EU-voergerst is 50 cent lager genoteerd op €150 per ton.

Prognose: graanmarkt is redelijk stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.