Akkerbouw

Achtergrond 6395 x bekeken 1 reactie

Tarweprijs gaat bergafwaarts

Tarwe werd vorige week opnieuw goedkoper in Parijs en Chicago, ondanks de goedlopende export in de EU. Telers houden tarwe vast en er wordt weer een goede oogst verwacht. Mais werd wel iets duurder.

Het gaat bergafwaarts met de tarweprijs op de termijnmarkt in Parijs. Het eerstaflopende contract (mei-2016) sloot vrijdag op €151,25 per ton. Er is nog nooit zo weinig betaald in Parijs voor dit tarwecontract. Maandagochtend ging het verder omlaag. Het meicontract zakte zelfs even onder de €150.

Laagste prijs ooit

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan is het niet veel beter. Op de termijnmarkt in Chicago werd het meicontract vorige week 0,1% goedkoper. Vorige week maandag noteerde het contract $4,473 per bushel (€145 per ton). Voor dit contract was dat de laagste prijs die er ooit voor is betaald.

Bij mais was de stemming vorige week wat positiever voor de telers. In Parijs steeg het eerstaflopende maiscontract (juni-2016) met 1,1%. In Chicago kreeg het eerstaflopende maiscontract (mei-2016) er zelfs 4,5% bij. Ook op de wereldmarkt werd mais vorige week duurder. De International Grains Council (IGC) berekende vrijdag een prijsindex voor mais van 180 punten. Dat is 4,0% meer dan vrijdag een week eerder.

Lage tarweprijzen

De tarweprijs zakt voortdurend. Sinds begin dit jaar is het meicontract in Parijs €25 in waarde gedaald, een daling van 14%. Door de voortdurende prijsdalingen houden telers tarwe vast. De handel verwacht dat er nog heel wat op de markt komt vóór de nieuwe oogst. Daarnaast verwacht de wereld voor het nieuwe seizoen een goede tarweoogst. Dat maakt afnemers terughoudend om voorraden aan te leggen. De forse Europese export kan het tij niet keren.

Bij mais speelden vorige week daarentegen prijsopdrijvende effecten. Het is erg nat in Argentinië. Dat remt de maisoogst. Het is erg droog in Brazilië. Dat is slecht voor de groei van de tweede maisteelt (safrinha-mais na een vroege teelt sojabonen). In Europa start het voorjaar traag. In Frankrijk is pas 4% van de mais ingezaaid tegen 17% vorig jaar. Dat vergroot de kans op een kleine oogst.

Eén reactie

  • farmerbn

    Ik weet niet hoe lang je zo'n mei-contract kunt verkopen maar als dat amper een jaar is moet je niet steeds spreken over 'nog nooit betaald'. Ik vind dat stemmingmakerij.
    Dat afnemers afwachten blijkt niet uit de 'goedlopende' export de laatste tijd.
    De maisprijs van juni is misschien wel de hoogste ooit maar dat staat er niet bij.

Of registreer je om te kunnen reageren.