Akkerbouw

Achtergrond

Suikervoorraden drukken prijs

De stijgende suikerprijs in maart heeft geen stand gehouden. De notering van het meicontract voor suiker sloot maandag 11 april op $413,30 per ton (€384,52) op de termijnmarkt in Londen.

Het eerstaflopende contract zakte vanaf eind maart $41,10 per ton (€38,24). Op 30 maart piekte de suikerprijs op $454,40 per ton (€422,76). Doordat dit jaar voor het eerst sinds jaren minder suiker wordt geoogst dan geconsumeerd staat de suikerprijs hoger vergeleken met een jaar geleden. Vorig jaar stond de suikerprijs $46,40 per ton (€43,17) lager.

Iets duurdere suiker verwacht

ABN-Amro en Rabobank gaven begin dit jaar een verwachting af dat suiker in de loop van dit jaar iets duurder wordt. De suikerproductie valt tegen in India en Thailand door het weerfenomeen El Niño. Daarnaast blijft China veel suiker kopen op de wereldmarkt, hoewel het economische tij tegen zit.

Grote voorraden

Desondanks heeft de suikerprijs last van de grote voorraden die de afgelopen jaren zijn ontstaan. Hoewel speculanten op lange termijn vertrouwen hielden in de suikerprijs, zakte de suikerprijs voor het eerstaflopende contract eind maart. Zelfs in de laatst week van maart, toen de prijs al begon te dalen, werden meer longposities ingenomen. Dat betekent dat speculanten rekenden op prijsstijgingen, ondanks de negatieve stemming. Dat komt door de verwachting dat volgend seizoen het verbruik sterker toeneemt dan de productie.

Brazilië verwacht goede oogst

Daarnaast verwacht Brazilië, de grootste producent van suiker in de wereld, een goede oogst. Nadat Brazilië een tijdje geen suiker uitvoerde is het land weer gaan exporteren. Mede door de zwakke Braziliaanse reaal.

Prognose: suikerprijs daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.