Akkerbouw

Achtergrond

Sojaprijs herstelt na flinke val

Na de forse prijsdaling voor soja eind vorige week, klom de prijs op maandag weer omhoog.

Op donderdag 21 april kwam er een kentering in de prijsstijging doordat de prijzen van ruwe olie stabiliseerden. Met gevolg dat beleggers in grondstoffen zich terugtrokken uit de markten, dit had een dalend effect op de sojaprijs.

Nat weer tijdens sojaoogst Argentinië

De prijsstijging die al gaande was voor de prijsval kwam mede doordat de natte weersomstandigheden in Argentinië de sojaoogst onder druk zet. Naar aanleiding van het weer stelden verschillende analisten, waaronder het Argentijnse landbouwministerie, de sojaoogstprognoses naar beneden bij.

De vele regen veroorzaakt schade in het teeltgebied en tast de kwaliteit van de sojabonen aan. Na 2 droge dagen in de belangrijkste teeltgebieden van het land overspoelen vrachtwagens met sojabonen de Argentijnse havens. Ondanks de nieuwe vrachten stijgen de prijzen.

Vraag uit China blijft goed

Een andere verklaring voor de prijsstijging is de aanhoudende vraag vanuit China. In het eerste kwartaal van 2016 heeft het land 16,3 miljoen ton sojabonen geïmporteerd. Dat is 4,1 procent meer dan dezelfde periode een jaar eerder.

De sojaprijsindex van de International Grains Council (IGC) sloot maandag 3 punten hoger op 195 punten (100 = prijs januari 2000). De notering voor sojabonen blijft daarmee boven het prijsniveau van vorig jaar staan. De prijsindex is gebaseerd op de prijsnoteringen in de Verenigde Staten, Brazilië en Argentinië. Deze drie landen zijn de belangrijkste leveranciers van sojabonen op de wereldmarkt.

Prognose: stijgende sojaprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.