Akkerbouw

Achtergrond

Sluitkool prijshoudend, markt te rustig

Het loopt bij de telers van sluitkool nog niet storm met het uitleveren van hun product. Er is weinig vraag. Sommigen nemen de gok en houden hun kool vast omdat prijzen nog kunnen oplopen, zoals vorig jaar gebeurde.

Vanaf half maart 2015 diende een omslag richting fraaie prijzen zich inderdaad aan. Dit volgde wel na een reeks slechte maanden. Voor wittekool in de maat 36 kwam de prijs vorig jaar in januari niet boven 13 cent. Dat is een verschil met de voorbije maanden, met goede prijzen tot december, gevolgd door een stabiel prijsniveau tot nu. Dat verschil in prijsontwikkeling maakte dat de kool een jaar geleden 'aanzienlijk losser' in de bewaarcellen lag dan nu, aldus een ingewijde. "Iedereen houdt zijn kool vast, ook in Duitsland en zelfs in Polen."

De vraagpatroon is deze keer ook anders, wordt opgemerkt. "Vorig jaar wist je dat je voor prijzen van 10 cent per kilo niet in actie hoefde te komen, maar er werd toen wel gebeld. Dit jaar is het anders: het is té rustig."

Stemming kan zo omslaan

De stemming kan overigens zo omslaan, signaleert een bron met contacten in Polen. Volgens hem is de koolvoorraad daar kleiner dan andere jaren, en zijn er handelaren actief voor de Russische markt. "Slaat die vraag over naar Nederland, dan kan het hard gaan. Tot dan is het wachten, en afwachten."

Of registreer je om te kunnen reageren.