Akkerbouw

Achtergrond 1951 x bekeken

Prijsstijging fritesnoteringen zet door

De fritesnoteringen blijven deze week stijgen. Niet alleen in Nederland, maar ook in België trekken de prijzen omhoog.

In België lijkt de aanval op Bintjes ingezet om het ras vast te houden voor afzet naar de fritesproductie in plaats van export. Bintjes zijn wel wat meer verouderd door de vele ventilatie eerder dit seizoen. De partijen met een laag onderwatergewicht, waardoor de bakkleur minder kan zijn, gaan nu de export in. De vraag naar goede Bintjes neemt toe vanuit de industrie, met als gevolg dat afgelopen week €15 tot €16 per 100 kilo betaalt. De Bintje-notering van Belgapom volgde de stijgende lijn die PCA/Fiwap eerder deze week inzette, met een stijging van €2,50 naar €15 per 100 kilo.

De termijnmarkt in Leipzig (€15,20 per 100 kilo) en de cashsettlementprijs (€15,30 per 100 kilo) kwamen op donderdag 28 april zo goed als bij elkaar.

Focus meer op bewaaraardappelen

In de voorbije weken was het weer koud en nat, waardoor de nieuwe oogst wat naar achteren wordt geschoven. De focus komt daardoor meer op de bewaaraardappelen te liggen. Het Verenigd Koninkrijk vraagt al wat goede fritesgeschikte aardappelen, doordat de oogst daar dit seizoen ook tegenviel. Hierdoor trekt de prijs aan. Later in het seizoen kan de vraag sterker worden. Ook vanuit Duitsland, gezien het land niet veel vrije aardappelen meer heeft liggen.

Prognose: minder aanbod, meer vraag.

Of registreer je om te kunnen reageren.