Akkerbouw

Achtergrond 1796 x bekeken

Prijsstijging soja trekt graan omhoog

De oplopende sojaprijzen trekken die van tarwe en mais deze week mee. Dat is vooral te zien op de termijnmarkt in Chicago.

De notering van het eerstaflopende contract voor sojabonen (mei-2016) sloot dinsdag 19 april op het hoogste punt in 9 maanden. De tarweprijs en in mindere mate de maisnotering stegen mee. In Parijs werd tarwe dinsdag ook duurder, maar de stijging was minder dan in Chicago. De maisprijs stijgt ook in Parijs, maar dat komt vooral omdat GMO-vrije mais begint op te raken in de EU. De EU oogstte vorig jaar door droogte veel minder mais en in Oekraïne beginnen de silo's leeg te raken.

Sojabonen iets goedkoper

Sojabonen werden in Chicago woensdag 20 april tijdens de handelsdag wat goedkoper. Maar de daling is veel kleiner dan de stijging van de dagen daarvoor. De oorzaak van de prijsstijging is de vele regen in Argentinië, waardoor de oogst en het transport op zijn gat liggen.
De maisprijs krijgt steun van droogte in Brazilië. Daar staat de safrinha-mais (die wordt geteeld na een vroege teelt sojabonen) in bloei. Hitte en droogte tijdens de bloei drukken de opbrengsten.

Hoge oogstverwachtingen graan en sojabonen

De grote vraag is hoe bestendig de recente prijsstijgingen zijn, zo vroeg in het groeiseizoen op het noordelijk halfrond. De eerste prognoses voor het nieuwe seizoen 2016-'17 gaan uit van een grote beschikbaarheid van graan en sojabonen. De oogstverwachtingen voor Rusland, de EU, Oekraïne en India zijn naar boven bijgesteld. Bovendien houdt de wereld aan het eind van dit seizoen veel graan en sojabonen over. Dat wekt de indruk dat de recente prijsstijgingen vooral worden gevoed door marktsentimenten en het afwikkelen van posities, dan door concrete marktomstandigheden. Een vaste bodem in de graanmarkt komt pas in zicht als het groeiseizoen op het noordelijk halfrond gaat tegenzitten.

Prognose: graanmarkt is onzeker

Of registreer je om te kunnen reageren.