Akkerbouw

Achtergrond

Preisector verwacht financiële eindsprint

Met prijzen van 35 tot 45 cent per kilo is de handel in prei in België en in Nederland behoorlijk eensgezind. Maar er zit nog wel wat meer in het vat, wordt verwacht, met de overschakeling naar koelhuisprei.

Een handelaar ziet komende week al ruimte voor een opverende prijs, gezien de matige weersverwachting. Hij wijst er ook op dat het seizoen in Frankrijk afloopt, en dat er vanuit Duitsland nog vraag is.

'Over 3, 4 weken 75 cent per kilo'

Een ander veronderstelt dat een prijsstijging nog enkele weken op zich laat wachten, mits de temperatuur aan de matige kant blijft. Volgens deze bron is hem voor over 3, 4 weken prei geoffreerd voor 75 cent per kilo, maar dat duidt hij aan als niet realistisch. Naast de koopbereidheid van consumenten speelt ook het aanbod Spaanse prei. Voor dat verse product - wordt nu 80 cent gevraagd. Dat is te veel, maar het wordt aantrekkelijk als voor koelcelprei vergelijkbare prijzen betaald moeten worden.

Aanbod dat niet wordt bewaard

Als reden voor de huidige prijsvorming wordt erop gewezen dat naast prei die naar binnen wordt gereden, er aanbod is dat niet bewaard wordt, mede vanwege schot en bladvlekken. Op veiling REO is de aanvoer de laatste 10 dagen juist gekrompen van 500 naar 300 ton, meldt een woordvoerder.

Tegelijk daarmee verminderde de buitenlandse vraag, waaronder uit Groot-Brittannië. Die zorgde eind maart juist mede voor een prijsopleving.

Prognose: stabiele tot stijgende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.