Akkerbouw

Achtergrond

Oude tarwe goedkoper dan nieuwe

De tarwe- en maisprijzen stegen begin deze week op de termijnmarkt in Parijs, na de forse daling van vorige week. Woensdag tijdens de handelsdag zakten de prijzen weer.

Wat opvalt in Parijs is de grote spreiding tussen de tarwe noteringen voor de oude en de nieuwe oogst. Het contract mei 2016 sloot dinsdag op €156,50, terwijl de prijs voor mei 2017 aan het eind van de dag €177,50 noteerde. En dat terwijl de oogstprognoses voor volgend seizoen er goed uit zien. De handel gaat er blijkbaar vanuit dat er nog veel tarwe bij de telers ligt die vóór de nieuwe oogst op de markt komt.

Wintertarwe VS staat er goed voor

De tarweprijs in de VS heeft extra last van de goede gewasscores van het ministerie van landbouw USDA. Die beoordeelt 59% van de percelen wintertarwe als goed of uitstekend. Vorig jaar was dat 44%. Blijkbaar heeft de wintertarwe tot nu toe toch weinig schade opgelopen door de droogte.

Ook in Europa staat de wintertarwe er goed voor. De inzaai van zomertarwe verloopt goed. In de vroegste gebieden is al weer mais gezaaid. Het lijkt er op dat de wereld, bij een gemiddeld groeiseizoen, opnieuw veel graan beschikbaar krijgt in het nieuwe seizoen. Daar gaat de International Grains Council (IGC) ook van uit. In de eerste prognose voor 2016/2017 verwacht de IGC een wereldwijde graanproductie van 1.977 miljoen ton. Dat is gelijk aan het verbruik, waardoor de graanvoorraad onverminderd groot blijft. Bij tarwe krimpt de voorraad iets, maar bij mais is de productie groter dan het verbruik.

China schaft interventieprijzen af

Niet alleen de grote beschikbaarheid drukt de prijzen. China schaft de interventieprijzen af voor onder andere tarwe, mais, rijst en sojabonen. Het opstapelen van voorraden is te kostbaar. In plaats daarvan krijgen de telers een bedrijfstoeslag, waarmee China een kopie maakt van het Europese landbouwbeleid. Het vermarkten van de voorraden, voor zo ver ze niet beschimmeld zijn, gaat de prijs extra drukken.

Er zijn nog wel onzekere factoren, wat betreft het nieuwe seizoen. De belangrijkste is uiteraard het groeiseizoen. Niemand kan inschatten hoe dat gaat verlopen, terwijl de hectareopbrengsten een veel grotere invloed hebben op de totale graanproductie dan het areaal.

Prognose: graanmarkt is dalend.

Of registreer je om te kunnen reageren.