Akkerbouw

Achtergrond 3610 x bekeken laatste update:5 apr 2016

Maisprijs veert op na val

De maisprijs dook omlaag na verschijnen van het Amerikaanse Prospective Plantings. Deze prijsdaling voor mais hield niet lang aan. Eind vorige week was er weer licht herstel.

Op donderdag 31 maart publiceerde het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) de Prospective Plantings, waaruit blijkt dat de Amerikaanse akkerbouwers veel meer mais inzaaien dan verwacht (plus 6%). Mais is het grootste akkerbouwgewas in de Verenigde Staten en met deze stijgende inzaai wordt het maisareaal, met de verwachte 37,9 miljoen hectare, het op twee na grootste sinds de Tweede Wereldoorlog. Hoewel op vrijdag 1 april de maisnotering weer licht opveerde, verwachten marktanalisten van Rabobank een verdere prijsdruk voor mais op de lange termijn.

Het junicontract voor mais 2016 op de termijnmarkt in Parijs sloot vorige week vrijdag op €151,75 per ton. Dat is een daling van 3,5% vergeleken met de eerste notering na het Paasweekend op 29 maart. Hiermee is het prijsniveau voor mais terug op hetzelfde niveau als begin maart. Op de termijnmarkt in Chicago daalde de notering 4,5% ten opzichte van maandag 28 maart. Dat is de sterkste prijsdaling sinds juli 2015.

Lagere interventieprijs China weinig effect

China, de twee na grootste producent van mais in de wereld, wil de interventieprijs voor mais fors verlagen, waardoor de kans bestaat dat Chinese boeren minder mais inzaaien. De voorraden zullen afnemen, maar het effect op de wereldmarktprijs zal niet groot zijn. Dat komt doordat China slechts 3% van de wereldwijde maishandel importeert.

Tarweprijs fluctueert

De graanprijzen reageren sterker op de weersvoorspellingen. De internationale tarwenoteringen leken te herstellen vanwege een mogelijk tekort aan neerslag op het noordelijk halfrond. Verbeterde weersomstandigheden in combinatie met de hoge tarwevoorraden zorgden medio vorige week voor een forse prijsdaling. Aan het einde van de week herstelden de tarwenoteringen licht op de termijnmarkt in Parijs. Het meicontract voor tarwe 2016 sloot vrijdag 1 april op €154 per ton. Met deze daling van 3,1% is de prijsstijging van een week eerder vrijwel geheel teniet gedaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.