Akkerbouw

Achtergrond 1321 x bekeken

Koolzaadprijs hoogste van dit jaar

Het eerstaflopende contract voor koolzaad (mei-2016) sloot maandag op de termijnmarkt in Parijs op €372 per ton. Dat is de hoogste slotnotering sinds begin dit jaar.

De koolzaadprijs lift mee met de prijsstijging bij sojabonen. In Chicago sloot het eerstaflopende contract (mei-2016) eind vorige week op het hoogste niveau in ruim acht maanden. Maandag zakte de prijs iets, maar dinsdag tijdens de handelsdag schoot de prijs weer omhoog.

De prijsstijging is opvallend, omdat de Opec afgelopen weekeinde in Doha niet tot een akkoord kon komen. De organisatie van olieproducerende landen maakten geen afspraken over een beperking van de olieproductie. De olieprijs daalde daarop met 7% en meestal is dat geen goed nieuws voor oliehoudende zaden. Maar de daling van de olieprijs bleef beperkt. Dat komt omdat de olieindustrie in Koeweit wordt geplaagd door stakingen. Het land produceert 60% minder olie dan gebruikelijk. Dat beperkte maandag ook de prijsdaling bij sojabonen.

Sojabonen

Dinsdag werden sojabonen weer duurder. Regen in Argentinië belemmert de sojaoogst. Sommige analisten schatten de Argentijnse oogst niet hoger in dan 55 miljoen ton. Vorig jaar is nog 61 miljoen ton van de akkers gehaald.

De vraag is hoe bestendig de prijsstijging is bij sojabonen. De IGC verwacht dat de wereldproductie 7 miljoen ton achter blijft bij het verbruik, waardoor de eindvoorraad naar het laagste niveau zakt in vier jaar. Dat kan een bodem in de sojamarkt leggen.

Prognose: oliezadenmarkt is rustig.


Of registreer je om te kunnen reageren.