Akkerbouw

Achtergrond

Koolzaadnotering Parijs fors omhoog

De koolzaadprijzen stijgen deze week fors op de termijnmarkt in Parijs. Sterke prijsstijging van palmolie en tijdelijk vaste prijzen voor ruwe olie hebben de koolzaadprijzen een flinke zet omhoog gegeven.

Op de termijnmarkt in Parijs klom de koolzaadprijs voor het eerstaflopende contract op maandag 4 april naar €369,25 per ton. Daarmee is de koolzaadprijs terug op het niveau van begin januari dit jaar.

Analisten verwachten dit seizoen een iets kleinere koolzaadproductie dan vorig jaar in de Europese Unie. De koolzaadproductie in de EU wordt door de Europese organisatie van graanhandelaren Coceral geschat op 21,6 miljoen ton, wat ongeveer 1% minder is dan een jaar geleden. De daling komt met name door beperkter areaal in Groot-Brittannië en Polen. Daarentegen worden er waarschijnlijk meer sojabonen geoogst.

De sojabonenprijs blijft in Europa rond hetzelfde prijsniveau schommelen. De sojaprijsindex van de International Grains Council (IGC) blijft de afgelopen week balanceren tussen 176 en 177 punten (100 = prijs januari 2000).

Sojabonenprijs VS komt naar verwachting onder druk te staan

Op de termijnmarkt in Chicago steeg de sojaprijs eind vorige week, de positieve impuls was een gevolg van goede verkoopdata in de Verenigde Staten.

Voor de langere termijn verwacht Rabobank Agri Commodity Markets Research dat de sojabonenprijs in de VS onder druk komt te staan. Het areaal sojabonen komt volgens de publicatie Prospective Plantings (USDA-enquête onder ruim 83.000 akkerbouwers) dit jaar op 33,3 miljoen hectare. Dat is iets minder dan vorig jaar en kleiner dan analisten hadden verwacht. Bij een gemiddelde hectare-opbrengst stijgen de voorraden volgend seizoen, met prijsdruk als gevolg.

Prognose: koolzaadprijs stijgt, sojabonen stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.