Akkerbouw

Achtergrond

Importheffing op mais komt dichterbij

Het wordt steeds waarschijnlijker dat er een invoerheffing komt op mais. Als er een invoerheffing komt voor mais, gaat die ook gelden voor sorghum en rogge.

De heffing wordt berekend op basis van de maisprijs op de termijnmarkt in Chicago, de grootste maisbeurs in de wereld. Daar zakt de maisprijs de laatste weken, waardoor een heffing dichtbij is gekomen. Als er een invoerheffing komt voor mais, gaat die ook gelden voor sorghum en rogge.

Of er een heffing komt hangt af van twee factoren, zegt een woordvoerder van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). "Als de maisprijs in Chicago verder daalt, komt er een heffing. Ook een stijging van de eurokoers brengt een importheffing dichterbij."

Importheffing heeft effect op maisprijs EU

De woordvoerder stelt dat dat effect gaat hebben op de maisprijs in de EU. "Vaak wordt in de leveringsvoorwaarden vastgelegd of een mogelijke importheffing betaald moet worden door koper of verkoper. Meestal ligt dat risico bij de afnemer in de EU. Een mogelijke heffing komt dan voor rekening van de maiskopers, zoals voerfabrikanten."

De Europese Commissie hanteert een ingewikkelde formule om te bepalen of er een invoerheffing op mais komt, en hoe hoog die dan moet zijn. De heffing bedraagt minimaal €5 per ton. De invoerheffing staat sinds 10 november 2014 op nul. Op 1 oktober 2014 bedroeg die nog €13,23 per ton, zegt de RVO-woordvoerder. "Zo'n heffing heeft effect op de maisprijzen in de EU. Het heffingsvrije maisquotum voor Oekraïne (400.000 ton) en het andere heffingsvrije algemene quotum (138.994 ton) zijn al volgemaakt."

Nauwelijks mais uit VS, wel uit Brazilië of Oekraïne

De heffing wordt berekend op basis van de maisprijs in Chicago. Maar de EU voert nauwelijks mais in vanuit de VS, omdat importeurs bang zijn dat er onverhoopt een korreltje transgene mais in zit, dat niet is toegelaten in de EU. De meeste mais komt uit Brazilië of Oekraïne. Het is vreemd om een heffing te baseren op een maisprijs in een land waar niks vandaan komt, erkent de woordvoerder. "Maar de heffing is vastgelegd in een verdrag met wereldhandelsorganisatie WTO, toen de VS nog wel veel mais leverden aan de EU. Ook was de EU toen veel kleiner, zonder de grote maisproducenten uit Midden- en Oost-Europa. De EU importeerde toen erg veel mais. Alleen bij mais, rogge en sorghum geldt een variabele invoerheffing. Voor tarwe geldt een vaste heffing van €95 per ton en voor gerst van €93."

Berekening variabele invoerheffing op mais

De variabele invoerheffing op mais wordt berekend op basis van de notering in Chicago voor 'Yellow Corn 3'. Daar wordt de premie voor levering aan een haven in de Golf van Mexico bijgeteld, plus de vrachtkosten over de oceaan naar Europa. De Commissie berekent dit dagelijks en neemt het gemiddelde van de laatste 10 dagen. Als dat gemiddelde lager is dan 155% van de interventieprijs (€101,31 per ton), dan wordt een heffing ingesteld om het verschil te overbruggen. Het verschil moet groter zijn dan €5. De minimumheffing is dus altijd €5. Op 1 april bedroeg het verschil nog maar 31 cent. Begin dit jaar was dat nog bijna €9, toen mais in de VS veel duurder was.

Of registreer je om te kunnen reageren.