Akkerbouw

Achtergrond 12483 x bekeken 11 reacties

Hete pepersaus tegen ganzenvraat

Akkerbouwer Mees de Lint in het Brabantse Dinteloord spuit pikante kruidensaus op zijn wintertarwe om ganzenvraat en op zijn bieten tegen hazenvraat tegen te gaan.

Akkerbouwer Mees de Lint boert vlak aan het Volkerak-Zoommeer, een broedplaats van 460 hectare vol met ganzen. Ganzenvraat in landbouwgewassen is er schering en inslag. Op allerlei manieren pogen de akkerbouwers de vogels van hun percelen te verjagen.

Welke middelen past u toe?

,,Ik heb onder andere pionnen met reflecterende banden in mijn tarwe geplaatst. Met een laserpen schijn ik dan rond, waardoor het licht verschillende kanten op kaatst. Daar schrikken ganzen van. Verder heb ik vlaggetjes, knipperende lampen en een adaptief gaskanon, dat op onregelmatige momenten een knal geeft. Toch blijkt dat niet effectief genoeg. Sinds enkele jaren bespuit ik mijn tarwe en bieten met hot sauce."

Hot sauce? Bedoelt u tabasco?

,,Nee. Vergeleken met mijn hot sauce is tabasco maar een milde saus. Het is een rode pepersaus uit het midden oosten, scherper dan tabasco en sambal. Dat werkt goed. De ganzen en hazen vinden het vies. Ik heb zelfs een foto van een haas die een hap van mijn bieten neemt, en van schrik een halve meter de lucht in sprong. Die laat het in het vervolg wel van mijn gewassen te snoepen."

Hoe kwam u erbij hete pepersaus op uw gewassen te spuiten?

,,Jaren geleden teelde ik nog stamslabonen, zo'n 16 hectare. Ik ging eens een weekend weg, en was vergeten de vlaggetjes en lichten in het perceel te plaatsen. Zondagavond kwam ik terug, en was het gehele perceel echt compleet weggevreten door de ganzen. De gewasbeschermingshandel adviseerde me toen tabasco over het gewas te spuiten. De scherpe smaak maakt het gewas onaantrekkelijk voor de ganzen."

Mees de Lint vult de spuit met hete saus.
Mees de Lint vult de spuit met hete saus.

"De kleine flesjes in de supermarkten waren echter al snel uitverkocht. Op internet zocht ik naar een alternatief, en stuitte op een rode pepersaus uit Saoedi Arabië, gemaakt van 100% plantaardige ingrediënten zoals rode pepers, Arabische gom en suikerriet en geproduceerd door een iso-gecertificeerd bedrijf. Ik heb een pallet met 5 liter jerrycans saus uit Saoedi-Arabië geïmporteerd."

"De saus is niet schadelijk voor het gewas, je moet het alleen niet in de felle zon spuiten. Dan kan het brandvlekken geven op het blad. De saus is niet regenvast. Ik heb het wel eens gecombineerd met een hechter, maar na één bui regen is het effect weg."

Wat kost het?

,,Ik gebruik 0,5 liter saus per hectare. Dat kost me per spuitbeurt ongeveer €5 per hectare."

Heeft u het zelf wel eens geproefd?

,,Jazeker, het is een lekkere smaakmaker in Oosterse gerechten. In onze keuken staat ook een jerrycan."

Laatste reacties

 • Deluur

  Is deze saus op oliebasis gaan spuit nozzles niet verstopt zitten?
  is dit spul ook korter bij huis te koop

 • Koen123

  Mooi middel, volgens mij wettelijkniet toegestaan hoe onnozel het ook lijkt, moet hier officieel een toelating voor hebben ,hebben het in het verleden ook toegepast tegen duiven vraat in de kool

 • agratax.1

  @Koen123. Ik denk dat je gelijk hebt en dat dit verslag een staartje kan krijgen als een over fanatieke ambtenaar hier lucht van krijgt.

 • Ctgb

  Op basis van bovenstaand artikel lijkt het er op dat de 'hete pepersaus' gebruikt wordt als gewasbeschermingsmiddel, wanneer we kijken naar de Gewasbeschermingsmiddelenverordening 1107/2009 en de Wet Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden. Maar daarvoor is het middel niet toegelaten. Het is aan de NVWA om te kijken of dit wel of niet kan, en uiteindelijk aan de rechter, wanneer dat aan de orde komt. Het lijkt overdreven om voor een dergelijk product een toelating te moeten vragen, maar ook voor de gebruikte pepersaus is het van belang te beoordelen of er geen risico's zijn voor mens, dier of milieu, bijvoorbeeld in de wijze van toepassen.

 • Koen123

  Soort gelijke kwestie heeft jaren geleden in de fruitteelt gespeeld, hier word kalk gebruikt voor de CA bewaring van appels en peren, het rest product de uitgewerkte kalk wat de kooldioxide uit de lucht van de koelcellen bind werd gebruikt en bleek effectief tegen schruft in appels , en jawel hier de zelfde uitslag , niet toegestaan , misschien zijn innoverende boeren te simpel en moeten we zulke vraagstukken voorleggen aan de geleerde van de milieu organisaties en de chemische industrie

 • info36

  Wat een onnozele reacties. Ga alstublieft eens iets belangrijks doen!

 • kraats

  Hierboven lees je duidelijk hoe ver sommige doorgeschoten zijn in hun blik op de wereld. Hoe dom kun je reageren door te stellen '... dat het niet toegelaten is ...' Het is een humaan voedingsmiddel; hoe kun je dan zo'n conclusie trekken (.. beoordelen of er geen risico.. )
  Hoe belangrijk kun je jezelf vinden door zo 'interessant' te reageren ?
  Dan ben je echt op zoek naar aanzien/aandacht...
  En Koen123, geldt voor jou ook !

 • farmerbn

  In het algemeen geldt; heb je een mooie oplossing voor een probleem, hou dit voor jezelf en profiteer hier van. Nu krijg je misschien een verbod of moet je het duur bij een ander gaan kopen ( die snel een toelating heeft aangevraagd).

 • wienbemelmans

  farmerbn 100% gelijk als je een aap voordoet hoe het hok
  open moet is hij weg.

 • melkveehouder .

  @kraat en info 36. Ik snap niet goed waarom jullie zo gebeten reageren op onderbouwde opvattingen van collegae. Jullie spelen slechts op de man zonder met inhoudelijk verweer te komen. Dat is niet zo chique!

 • koestal

  Laserstralen helpen ook

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.