Akkerbouw

Achtergrond

Asperge nog in greep van koude

Het wil maar niet vlotten met de aanvoer van asperge uit de vollegrond. Het voordeel voor telers met vervroegde asperge is dat de prijzen nog steeds op een mooi niveau zitten, maar uiteindelijk gaat het toch om de omzet.

Telers met vervroegde asperge in blaastunnels tonen zich tevreden over het verloop van het seizoen. De stookkosten zijn weliswaar wat hoger en met de windvlagen en hagelbuien van de afgelopen dagen zakken er regelmatig tunnels in, maar het effect van het klimaat in blaastunnels doet zich onder de huidige omstandigheden met ook regelmatig wat zon zeker gelden.

Het effect van het weer op mini-tunnels is beduidend groter en daar blijven de producties dan ook achter bij wat gebruikelijk is. In zijn algemeenheid is er sprake van een aanhoudende rustige aanvoer.

Vooruitzichten korte termijn

Gezien de weersvoorspellingen voor de komende dagen zal er voorlopig nog niet veel veranderen in het marktbeeld. Naar verwachting zullen de prijzen zich handhaven op het huidige niveau, zolang het weer niet omslaat en de aanvoer maar langzaam toeneemt.

Een handelaar geeft dan ook aan dat hij deze week aanzienlijk minder asperges tot zijn beschikking heeft. "Het geforceerde seizoen raakt ten einde en met de asperges uit de vollegrond wil het door de lage temperaturen nog niet zo vlotten", geeft hij als verklaring aan zijn afnemers.

Prognose: prijzen stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.