Akkerbouw

Achtergrond laatste update:8 apr 2016

Aandrukken grond voorkomt aaltjesschade in uien

Akkerbouwer Harmannus Begeman in Nieuwe Pekela (Gr.) drukt de grond voor het uien zaaien uien met een cambridgerol. Zo probeert hij de schade van aaltjes in uien te beperken.

Het idee komt van PPO-proefboerderij Valthermond, vertelt Begeman. "Min of meer bij toeval kwam daar aan het licht dat de aaltjesschade minder was op stijvere grond. Het jaar erop werd een proef aangelegd en bleek opnieuw dat de uien het daar beter deden dan op de grond eromheen." Aanleiding genoeg voor de akkerbouwer om, bij gebrek aan aaltjesbestrijder Vydate, die techniek zelf uit te proberen op de lichte grond. Naast aandrukken voor het zaaien ligt ook een deel gerold na het zaaien en een deel heeft Begeman conventioneel gezaaid.

Loonwerker Haaijer rolt eerst de grond met een camebridgerol die precies over de toekomstige uienbedden past. De zaaimachine volgt hetzelfde spoor en zaait de uien in de aangedrukte grond.</p>
<p><em>Foto: Koos van der Spek</em>
Loonwerker Haaijer rolt eerst de grond met een camebridgerol die precies over de toekomstige uienbedden past. De zaaimachine volgt hetzelfde spoor en zaait de uien in de aangedrukte grond.

Foto: Koos van der Spek

Zaaien in het gerolde spoor

Begeman teelt de uien samen met collega Geert Smit. De akkerbouwers namen Agrarisch Loonbedrijf Haaijer uit Veelerveen (Gr.) in de arm voor de uitvoering. "De uien worden in het gerolde spoor gezaaid", legt Begeman uit. Haaijer heeft twee trekkers op dezelfde spoorbreedte staan en zag het volgens Begeman wel zitten om deze proef uit te voeren. "Uiteraard met gps."

Op een ander deel van het perceel gaat het net andersom. Haaijer zaait eerst en dan volgt hij met de rollen het spoor van de zaaimachine.</p>
<p><em>Foto: Koos van der Spek</em>
Op een ander deel van het perceel gaat het net andersom. Haaijer zaait eerst en dan volgt hij met de rollen het spoor van de zaaimachine.

Foto: Koos van der Spek

Glad perceel, meer kans op stuiven

Voor Veenkoloniale begrippen is het gladde perceel een bijzonder gezicht. Stuiven ligt wel op de loer. Rundveedrijfmest is een logische oplossing, maar geen optie gezien de mycorrhiza-schimmels die Begeman – eveneens bij wijze van proef – op delen van het perceel heeft toegepast. Dus werd 60 ton papierpulp de antistuifmethode op deze 5,5 hectare. "Ja, er is over nagedacht", zegt Begeman, die zeer benieuwd is naar de uitkomst van de proef.

Een nadeel van deze intensieve bewerking is dat de grond erg fijn komt te liggen. Om stuiven te voorkomen laat Begeman papierpulp als anti-stuifdek over het perceel uitrijden.</p>
<p><em>Foto: Koos van der Spek</em>
Een nadeel van deze intensieve bewerking is dat de grond erg fijn komt te liggen. Om stuiven te voorkomen laat Begeman papierpulp als anti-stuifdek over het perceel uitrijden.

Foto: Koos van der Spek

Of registreer je om te kunnen reageren.