Akkerbouw

Achtergrond

Zuidwesten vordert snelst met bietenzaai

Telers in het Zuidwesten zijn de afgelopen week het meest opgeschoten met het inzaaien van suikerbieten. Dat blijkt uit de bietenstatistiek van Suiker Unie.

Landelijk is nu bijna 4% gezaaid, maar in Zeeuws-Vlaanderen zit al 10% in de grond. De agrarische dienst van Suiker Unie ziet dat het druk is op de lichtere gronden in het Zuidwesten. "De grond laat zich redelijk bewerken en in de meeste gevallen is het land in een werkgang zaaiklaar te leggen." Ook in Noord- en Zuid-Holland verloopt de zaai vlot (8,5%), net als in West-Brabant: 6%.

In de overige gebieden van Nederland waren de omstandigheden om te zaaien nog niet echt goed. Veel percelen vertonen nog natte plekken waardoor hier nog niet met de werkzaamheden kan worden begonnen.

Regen voorspeld

Telers op slempgevoelige gronden moeten volgens Suiker Unie rekening houden met de voorspelde regen. Op zwaardere gronden is het soms 'onderin' nog niet goed. Daarom willen nog niet alle telers snel zaaien. Als de omstandigheden goed blijven, wordt er waarschijnlijk in de tweede helft van deze week veel gezaaid. Het risico op schieters wordt met de steeds minder koude dagen langzamerhand kleiner.
Met de geregistreerde 4% is Nederland niet uitzonderlijk vroeg of laat met de start van het bieten zaaien. Vorig jaar zat rond deze tijd 2% in de grond, het jaar daarvoor bijna 12%.

Of registreer je om te kunnen reageren.