Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Zorgen om kwaliteit houdt uienhandel rustig

De vraag naar uien is breed verspreid, maar het gaat om kleine hoeveelheden. Het lijkt erop dat er 50.000 tot 60.000 ton meer uien meer naar Polen zijn gegaan dan vorig jaar.

Daarnaast zijn Brazilië en het Verre Oosten aan de markt, maar er wordt gevreesd voor kwaliteitsproblemen. Op het moment zijn de temperaturen en lage luchtvochtigheid prima voor bewaring. Over een paar weken kunnen de uien die zwakker zijn bij temperaturen van 25 graden wat betreft kwaliteit achteruit gaan. Bij een gedeelte van sommige partijen springt nu de buitenste rok eraf. Verschillende rassen hebben tijdens de groeiperiode iets te veel stikstof gehad. Met de regen erbij zijn sommige uien iets te snel gegroeid, waardoor de kwaliteit dit jaar minder is.

Beursprijzen blijven ongewijzigd

De stemming is deze week iets rustiger op de uienmarkt. Mede door de tegenvallende kwaliteit wordt er iets voorzichtiger handel gedreven. Om zeker te zijn van goede kwaliteit voor de supermarkten zijn er voor levering mei goede partijen gekocht voor €25 per 100 kilo. De beursprijzen blijven deze week vrijwel ongewijzigd. Voor directe levering wordt tussen €18 en €20 per 100 kilo betaald. Nieuwe oogst uit Nieuw-Zeeland wordt gekocht voor €75 per 100 kilo.

Op de lichte gronden in onder meer Zuidelijk-Flevoland en in de nok van de Noordoostpolder worden de eerste uien gezaaid.

Prognose: prijshoudende stemming.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat: 
Uien Emmeloord
Rode uien Emmeloord
Bio-uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Uien Leeuwarden

Eén reactie

  • pinkeltje

    Ben benieuwd waar in Zuidelijk Flevoland die lichte grond ligt? Opgespoten zand bij Almere?

Of registreer je om te kunnen reageren.