Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Zeba-zetmeelkorrels als droogtebuffer

Zeba-zetmeelkorrels kunnen in droge jaren een meeropbrengst geven in pootgoed en in aardappelen op droogtegevoelige zandgronden. Ook zorgt het voor een betere kieming van fijngevoelige zaden, zoals wortelen en cichorei.

Dat blijkt uit eenjarig onderzoek van UPL Benelux in Nederland en België. Zeba is een nieuw product van UPL, dat succesvol is elders in de wereld.

De korrels bestaan voor 90% uit maiszetmeel, dat fungeert als draagstof voor lange polymeren. Zeba zuigt water op en geeft dat in de dagen erna langzaam vrij. Het zorgt voor een extra waterbuffer van 5.000 tot 7.500 liter bij de wortels, tijdens drogere periodes. Deze buffering doet Zeba in meerdere cycli per seizoen.

Hoger knolaantal

In pootgoed in Emmeloord zorgde Zeba voor 47,2 ton per hectare in de maat 28-55 millimeter, terwijl onbehandeld 45,9 ton gaf. Belangrijker: Zeba zorgde voor een hoger knolaantal, 679.000 knollen per ha, tegen 653.000 knollen per ha in onbehandeld.

Op PPO Vredepeel is Zeba getest in Fontane-fritesaardappelen op droogtegvoelige zandgrond, in combinatie met beregening. 10 kilo Zeba per hectare gaf een meeropbrengst van 3,6 ton per hectare, 15 kilo Zeba een meeropbrengst van 5,1 ton.

Geen opbrengstverschillen

Op PPO Valthermond, waar in 2015 geen droogte optrad, was geen verschil tussen de objecten. Opkomstproeven van cichorei, witlof en wortelen bij het IRS, PCG Kruishoutem en Proeftuin Witloof Herent tonen aan dat Zeba zorgt voor een significant snellere opkomst en hogere plantaantallen. Aan het einde van het seizoen waren echter geen opbrengstverschillen.

Eén reactie

  • Jos Vossen

    Apart, die verwerker uit Zeeland heeft het ook geprobeerd, en daar hoor je niks meer over. Nieuwe verkoper en hoppa erzijn meer opbrengsten!

Of registreer je om te kunnen reageren.