Akkerbouw

Achtergrond 1628 x bekeken laatste update:25 mrt 2016

Winterbloemkool profiteert van gat in de aanvoer

Vanaf half april zal er naar verwachting volop Nederlandse winterbloemkool beschikbaar zijn. Naar het zich laat aanzien is het dan vrijwel gedaan met de aanvoer van bloemkool uit Frankrijk, Spanje en Italië.

Daarmee zou Nederlandse winterbloemkool mooi het gat kunnen vullen tussen de importbloemkool en de net geplante eerste nieuwe bloemkool.

Op dit moment verloopt de aanvoer van Nederlandse winterbloemkool nog rustig. Telers en handel noemen prijzen voor achten tussen €1,10 en €1,30 tot zelfs €2,00 per stuk. Voor zessen wordt €2,50 euro betaald, maar de aanvoer daarvan is minimaal. Het zijn achten en tienen wat de klok slaat.

Voorsprong verdwenen, gewas beter in balans

Begin februari was nog sprake van een ruime voorsprong in groei, maar door nachtvorsten en koude oosten wind is die voorsprong vrijwel volledig weg. De koude nachten en neerslag overdag hebben ervoor gezorgd dat er meer blad is gevormd. Daardoor zijn de gewassen weer beter in balans. Dat heeft tot gevolg dat de kwaliteit, die door de vorst wel een tikje heeft gekregen, op termijn weer goed zal zijn, mits zich geen uitzonderlijke omstandigheden voor doen.

Naar verwachting zal het aanbod winterbloemkool vanaf half april weer op niveau zitten, met ook weer meer zessen. Voor de komende week wordt een licht stijgend aanbod aan Nederlandse bloemkool verwacht van achten en tienen.

Prognose: gunstige marktontwikkeling voor Nederlandse bloemkool.

Of registreer je om te kunnen reageren.