Akkerbouw

Achtergrond 1547 x bekeken

'Werkgroep bepaalt mede het pootaardappelbeleid'

Het beheersen van grondgebonden ziekten als aardappelmoeheid en chitwoodi is de grootste uitdaging van de pootaardappelsector, zegt LTO-pootgoedvoorman Peter Berghuis. "Als keten kunnen we deze problemen aanpakken."

Peter Berghuis (48) volgde op 1 januari Upt Hiddema op als voorzitter van LTO-werkgroep pootaardappelen. Hij zat al 8 jaar in de werkgroep. Berghuis is akkerbouwer in Kloosterburen (Gr.).

Waarom heeft u ja gezegd tegen het voorzitterschap?

"Het was geen specifiek streven van mij om voorzitter te worden. Ik ben gevraagd en dat vind ik een eer. Ik zit ook in de adviesraad van keuringsdienst NAK en al 8 jaar in de werkgroep. De werkgroep doet er toe. We bepalen mede het beleid. Er wordt naar ons geluisterd."

Hoe ziet uw bedrijf er uit?

"Ik heb samen met mijn broer Kor een akkerbouwbedrijf van 80 hectare in Kloosterburen in Groningen. We telen 30 hectare pootaardappelen, deels op huurland. Mijn ouders teelden ook al pootgoed. Dat ging toen nog vaak rechtstreeks naar de telers van consumptieaardappelen. Sinds een jaar of 15telen we vrijwel alleen nog stammen."

De afstand tussen pootaardappelteler en afnemer is groter geworden.

"Ja, maar het moet voor de pootgoedteler niets uitmaken of hij zijn afnemer persoonlijk kent of niet. Hij moet gewoon een goede kwaliteit pootaardappelen leveren."

Uw broer is ook wethouder in de gemeente De Marne. Is zo'n groot areaal pootgoed nog wel te behappen?

"Kor is daar inderdaad veel tijd mee kwijt. Maar in drukke tijden op het akkerbouwbedrijf kan hij meehelpen. Afgelopen winter heeft een medewerker van een loonwerker me geholpen met sorteren. En bij de selectie schakel ik de bedrijfsverzorging in. Schaalvergroting heeft voordelen. Maar je moet wel al het werk kunnen rondzetten."

Peter Berghuis: "Grootste uitdaging voor de sector is het beheersen van grondgebonden ziekten als aardappelmoeheid en chitwoodi."</p>
<p><em>Foto: Jan Willem Schouten</em>
Peter Berghuis: "Grootste uitdaging voor de sector is het beheersen van grondgebonden ziekten als aardappelmoeheid en chitwoodi."

Foto: Jan Willem Schouten

Wat ziet u als grootste uitdaging voor de sector?

"Dat is het beheersen van grondgebonden ziekten als aardappelmoeheid en chitwoodi. Ook erwinia stak vorig jaar weer behoorlijk de kop op. Een sterk punt van de pootgoedsector is de goede samenwerking tussen telers en handelshuizen, en een goed draaiende keuringsdienst. Zo kunnen we samen als keten deze problemen aanpakken."

Wat vindt u nog meer een sterk punt?

"Het vakmanschap van de teler. Ook het gunstige klimaat en de nabijheid van havens helpen mee de sector sterk te houden."

Wat is er zo leuk aan pootgoed telen?

"Het geeft het hele jaar rond werk. In het voorjaar poten en selecteren. Daarna de oogst en in de winter sorteren we het pootgoed en leveren het af. Ik kan me ons akkerbouwbedrijf niet voorstellen zonder pootgoedteelt."

Of registreer je om te kunnen reageren.