Akkerbouw

Achtergrond 2092 x bekeken 1 reactie

Verwachting droogte regeert graanmarkt

De prijzen op de internationale graanmarkten stijgen aan de vooravond van het nieuwe USDA-rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw.

De verwachte droogte op het noordelijk halfrond maakt handelaren in Chicago onrustig, wat momenteel de stemming wereldwijd bepaalt. Het weerfenomeen La Niña lijkt de komende periode een watertekort in Noord-Amerika te veroorzaken. De opbrengsten van de wintergranen, die nu in de groeiperiode verkeren, kunnen daardoor lager uitvallen.

Overigens is veel graan op het noordelijk halfrond goed de winter uitgekomen, wat de kans op een goede opbrengst voor volgend seizoen vergroot. De oogst wordt als 'goed tot uitstekend' beoordeeld.

15% wintergranen Oekraïne opnieuw inzaaien

Ook staan de gewassen in Europa er goed bij. Er is bijna geen schade door vorst. De groeiontwikkeling van de wintergranen ligt een paar weken voor op schema, door het zachte winterweer. Toch is de verwachting voor Oekraïne iets minder goed. De verwachting is dat 15% van het areaal wintergranen opnieuw moet worden ingezaaid.

De waarde van de euro steeg ten opzichte van de Amerikaanse dollar, na de aankondiging van voorzitter Yellen van de Federal Reserve, die verwachtingen temperde over verdere stijgingen van de rentetarieven. De waardestijging is ongunstig voor de Europese export.

Graanprijzen Parijs en Rotterdam omhoog

De aanslagen in Brussel van afgelopen week lijken geen invloed te hebben op de prijzen. De tarwenotering sloot dinsdag 29 maart op de termijnmarkt in Parijs op €159 per ton voor het eerstaflopende contract. Dat is een stijging van €3,25 ten opzichte van een week eerder. En het is de hoogste notering sinds begin februari voor het eerstaflopende contract.
De Rotterdamse graanbeurs noteert deze week hoger voor voertarwe. De notering voor EU-voertarwe stijgt met €3 naar €154 per ton. Voor EU-voergerst wordt ook €3 hoger genoteerd op €150 per ton.

Prognose: stijgende graanprijzen.

Eén reactie

  • ed12345

    De markt reageert op geruchten en noem het maar koffiedik kijken op echte feiten reageert de beurs meestal maar weinig vaak zelfs negatief omdat de geruchten meestal veel groter zijn aangezwengeld dan de werkelijkheid is
    De speculanten reageren dan snel en de grote graanjongens doen er hun voordeel mee

Of registreer je om te kunnen reageren.