Akkerbouw

Achtergrond 3743 x bekeken

Suikerprijs schiet omhoog

De suikerprijs stijgt de laatste week. Het meicontract sloot maandag op de termijnmarkt in Londen op $406,90 per ton witsuiker. Dat is de hoogste prijs in een maand.

De suikerprijs schiet omhoog, omdat analistenbureaus voortdurend het verwachte suikertekort voor dit seizoen verhogen. Dat is niet verwonderlijk: de suikerconsumptie neemt toe in de wereld en de productie daalt als gevolg van de lage suikerprijs.

Uiteenlopende prognoses

De prognoses lopen nogal uiteen, omdat sommige marktbureaus de verliezen en de ethanolproductie uit suiker meenemen in de prognoses. De marktbureaus FO Licht, Kingsman en Czarnikow verwachten dat de suikerproductie dit seizoen 3,5 miljoen tot 8,2 miljoen ton achter blijft op het verbruik. De International Sugar Organisation houdt het op een tekort van 3,5 miljoen ton. Het Amerikaanse landbouwministerie USDA verwacht een tekort van 3,8 miljoen ton.

Thailand en India oogsten nog minder suiker dan verwacht. Ook in China valt de productie tegen. Verder verwachten analisten dat de akkerbouwers in de Europese Unie dit jaar 15 procent minder bieten gaan zaaien als gevolg van de gedaalde bietenprijs.

Nog geen hogere bietenprijs in zicht

De recente stijging betekent niet dat akkerbouwers zich alvast moeten verheugen op een hogere bietenprijs voor oogst 2016. Het suikerverbruik is dit seizoen weliswaar groter dan de productie, maar suikervoorraden in de wereld zijn enorm. Die houden de prijsstijging voorlopig beperkt.

Prognose: suikerprijs blijft stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.