Akkerbouw

Achtergrond

Suikermarkt kantelt naar hogere prijzen

Het lijkt erop dat de suikermarkt is gekanteld. Het eerst aflopende suikercontract (mei) sloot maandag op de termijnmarkt in Londen op $438,50 per ton witsuiker. Dat is 19% hoger dan het prijsdal van half februari en de hoogste prijs sinds juli 2014.

Door tegenvallende producties in India, Thailand en China stellen marktbureaus hun prognoses bij. De Rabobank gaat er nu vanuit dat de wereld 6,8 miljoen ton suiker minder produceert in dit seizoen 2015/2016 dan het verbruikt. Het tekort is 2,1 miljoen ton groter dan in de vorige prognose. Marktbureau FO Licht verhoogde het tekort met 700.000 ton naar 7,2 miljoen ton. De International Sugar Organisation deed er 1,5 miljoen bij en verwacht nu dat de productie 5 miljoen ton achterblijft op het verbruik. De suikerprijs ligt in Londen nu 21% hoger dan een jaar geleden.

Suikermarkt lijkt definitief gekanteld

In januari leek het er even op dat de stijging van de suikerprijs niet zou doorzetten. Speculanten benutten de prijsstijgingen om winsten te nemen. Maar de suikermarkt krijgt dit seizoen voor het eerst in jaren weer te maken met een tekort. Dat duwt de prijs omhoog. De stocks-to-use-ratio staat nu op een gemiddeld niveau. In voorgaande jaren was de verhouding tussen eindvoorraad en verbruik veel hoger. Grote voorraden drukken de prijzen. Gezien de gedaalde stocks-to-use-ratio lijkt het erop dat de suikermarkt definitief is gekanteld.

Onzekere factoren

Maar er zijn nog onzekere factoren. De olieprijs beïnvloedt de suikerprijs, vooral in Brazilië, waar een deel van de suiker wordt verwerkt tot ethanol. Daarnaast heeft de koersverhouding tussen de Braziliaanse real en de dollar veel invloed op de suikerprijs. De koersdaling van de real duwde de suikerprijs omlaag, omdat suiker op de wereldmarkt wordt afgerekend in dollars. Ook de economische tegenwind in veel landen speelt een rol in de suikerprijs. Niemand die daarvoor met zekerheid de toekomst kan voorspellen.

Prognose: suikerprijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.