Akkerbouw

Achtergrond

'Stortbak met voorsorteerder verwijdert bovenmaat pootgoed'

Telers mogen aardappelen voor humane consumptie en veevoer binnenkort niet meer met Diabolo en Magnate SL behandelen. Daarom investeerde Derk Gesink in een stortbak met voorsorteerder.

Pootgoedtelers die hun pootgoed willen behandelen tegen bewaarziekten, moeten vanaf komend jaar tijdens het inschuren met een voorsorteerder het bovenmaatse pootgoed eruit draaien. Of ze moeten het pootgoed pas na het uitlezen en sorteren behandelen. Pootgoedteler Derk Gesink in Mensingeweer (Gr.) investeerde in een stortbak met voorsorteerder.

Veel telers dubben nog hoe dit op te lossen. U heeft snel gehandeld.

"Dat liep toevallig zo. Ik was toe aan een nieuwe stortbak en had begin januari bij Miedema een nieuwe besteld. De inkt van het koopcontract was echter nog niet droog, of de machine zou al verouderd zijn zodra deze op het erf zou arriveren.
Een paar dagen na het ondertekenen van het koopcontract verzorgde ik op mijn bedrijf een excursie voor HZPC-telers uit Duitsland. Mijn pootgoed heeft vrij weinig last van zilverschurft en fusarium. Voor het poten gebruik ik Moncereen Pro en ik behandel alle pootgoed tijdens inschuren met Diabolo. Daarvoor gebruik ik een Potatocare, een spiralenband met rvs rollen, zodat alle knollen goed geraakt worden door het middel. Iemand uit die groep attendeerde mij erop dat op korte termijn bovenmaats pootgoed bestemd voor consumptie niet meer met Diabolo behandeld mag worden. Na wat rondbellen bij HZPC en gewasbeschermingsjongens werd me duidelijk dat dit klopte, en dat dit sowieso voor enkele jaren gaat gelden. Ik kon toen gelukkig mijn order bij Miedema nog wijzigen."

Derk Gesink: "Een nieuwe kistenvuller stond al op mijn verlanglijstje, maar heb ik nu wat eerder aangeschaft."</p>
<p><em>Foto: Mark Pasveer</em>
Derk Gesink: "Een nieuwe kistenvuller stond al op mijn verlanglijstje, maar heb ik nu wat eerder aangeschaft."

Foto: Mark Pasveer

Die orderwijzing gebeurde vast niet voor hetzelfde geld?

"Nee. Bij een stortbak met voorsorteerder hoort ook een nieuwe kistenvuller. Dat stond al op mijn verlanglijstje voor de komende jaren, maar is nu wat eerder op het bedrijf gekomen. Al met al ben ik nu tweemaal zo duur uit als in eerste instantie."

Het pootgoed pas behandelen na sorteren en uitlezen is toch een goedkopere optie?

"Dat is geen optie. Diabolo werkt preventief, niet curatief. Ik teel veel Spunta's. Deze zijn zeer gevoelig voor fusarium, zeker in droge jaren. In mijn jeugd heb ik al eens drama's op ons bedrijf meegemaakt met fusarium: 30% uitval en de rest niet exportwaardig. Dat kostte handenvol geld. Pootgoed moet gewoon al tijdens het inschuren worden behandeld."

Het wordt er allemaal niet makkelijker op.

"Klopt, maar daar hebben we als teler maar mee te dealen. Communicatie met het handelshuis wordt nog belangrijker. Is er gebrek aan pootgoed en kan de 15% bovenmaat ook als pootgoed weg, dan ook de bovenmaat behandelen. Of worden juist de consumptieaardappelen duur en moet ik ze uitdraaien? Voor het inschuren moet de bestemming van de bovenmaat al bekend zijn. Een verkeerde keuze houdt in dat exportbestemmingen als Algerije of Marokko niet met pootgoed beleverd kunnen worden, of dat bovenmaats pootgoed niet als consumptie weg kan. Dat terwijl ik er wel een goede prijs voor kan beuren. Dat wordt nog een hele kunst."

Of registreer je om te kunnen reageren.