Akkerbouw

Achtergrond 1828 x bekeken

Stabiliserende prijzen op aardappelmarkt

De stemming is rustig op het moment. De vraag vanuit de industrie loopt gestaag door. De noteringen blijven vrijwel allemaal gelijk, deze week. Ook de vraag en het aanbod op de termijnmarkt lijkt in balans.

Op donderdag 17 maart sloot de notering in Leipzig op €16,30 per 100 kilo. Dat is 50 cent lager dan een week eerder.

De januarivoorraad in het Verenigd Koninkrijk is 350.000 ton lager dan vorig jaar op 1,9 miljoen ton. Dat is ongeveer gelijk aan het niveau van seizoen 2012/'13. De huidige vrije voorraad is 4% lager dan het gemiddelde van de afgelopen jaren.

Nog geen effect op markt

De Franse voorraad eind januari wordt door het aardappelschap CNIPT geschat op 2,14 miljoen ton, dat is een daling van 17,7% ten opzichte van vorig jaar. Toch is de voorraad vergelijkbaar met het gemiddelde van de laatste vijf jaar. De lagere voorraden hebben op het moment geen effect op de markt, omdat de export nog te rustig is.

De aardappelen slijten iets harder dan afgelopen jaren. Dat komt mede door de natte oogstperiode, waardoor er hier en daar rot in de partijen zat. Het drogen en het lagere onderwatergewicht dit jaar is niet gunstig is voor de bewaring.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.