Akkerbouw

Achtergrond

Stabiele prijzen op de graanmarkten

De graanmarkten stabiliseren op de vooravond van het nieuwe USDA-rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw.

De verwachting is dat het Wasde-rapport de voorraden van mais, sojabonen en tarwe voor seizoen 2015/'16 verhogen, voor zowel de Verenigde Staten als wereldwijd. Alleen voor de wereldwijde tarwe-inventarisatie wordt een kleine daling verwacht.

Goede winter

Ook op de Parijse termijnmarkt stabiliseren de tarweprijzen door gunstig weer. Het agrarische overheidsbureau FranceAgriMer meldde dat de wintertarwe in goede conditie de winter is uitgekomen. Het gros van alle percelen (94%) wordt als goed of uitstekend beoordeeld. Dat is 3 procentpunten hoger dan dezelfde periode vorig jaar. Frankrijk heeft in januari 1,1 miljoen ton tarwe geëxporteerd naar derde landen. Dat is het een na hoogste exportvolume van dit seizoen. In de maand december werd er 2% meer geëxporteerd.

De Europese Commissie verwacht een minimale stijging van de eindvoorraden met 200.000 ton naar 17,4 miljoen ton in seizoen 2016/'17. De lagere export van 27 miljoen ton zorgt er mede voor dat de productie komend seizoen met 8,4 miljoen ton daalt naar 143,6 miljoen ton.

Ethanolverbruik

Opvallend is dat de Europese Commissie voor seizoen 2016/'17 het verbruik van ethanol hoger inschat met 300.000 ton naar 11,5 miljoen ton. De verwachting is juist dat er minder ethanol wordt geproduceerd bij een lage olieprijs. Er gaat veel suiker in ethanol. Het idee is dat er meer graan in ethanol wordt verwerkt als gevolg van de afschaffing van het suikerquotum in 2017.

India heeft last van weerfenomeen El Niño, waardoor de tarweoogst naar beneden is bijgesteld naar 86,3 miljoen ton. Vorig seizoen was de oogst 96,2 miljoen ton. Het land heeft staatsprogramma's waardoor ze targets moeten halen. Hierdoor importeert het land voor het eerst sinds vijf jaar graan.

Prognose: stabiele graanprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.