Akkerbouw

Achtergrond

Spuit komt ook bij bioboer op het land

Loonbedrijf Heyboer kocht vorig jaar zijn tweede spuitmachine voor de biologische landbouw. Het middelengebruik neemt toe in de groeiende sector.

Een spuitmachine op het land bij een biologische akkerbouwer lijkt op vloeken in de kerk, maar niets is minder waar, stelt Gert Jan Oosterhuis van loonbedrijf en gewasbeschermingsmiddelenhandel Heyboer in Flevoland. Oosterhuis is vestigingsleider en adviseur in de gangbare en biologische landbouw op de locatie Zeewolde.

In de biologische landbouw groeit de laatste jaren het gebruik van middelen die het gewas vitaal houden; vaak bladmeststoffen, soms ook gewasbeschermingsmiddelen voor zowel de gangbare als biologische landbouw.

Meer middelen voor biologische landbouw

In 2007 prepareerde Heyboer zijn eerste spuitmachine voor de biologische landbouw: een werktuigendrager met opgebouwde spuit. In 2011 werd de eerste zelfrijdende spuitmachine specifiek voor de biologische landbouw aangeschaft en sinds vorig jaar is er een 2e zelfrijder actief. In Flevoland, waar Heyboer actief is, neemt het areaal biologische landbouw jaarlijks toe. Bovendien zijn er steeds meer middelen beschikbaar voor de biologische landbouw.

2e zelfrijder aangeschaft

Dat verklaart waarom Heyboer vorig jaar een tweede zelfrijder aanschafte. Er is flink wat capaciteit nodig om de biologische teler op tijd te kunnen bedienen, stelt Oosterhuis. In de gangbare landbouw wordt vaker en regelmatiger gespoten, terwijl het in de biologische sector meer hollen of stilstaan is.
Voor de gangbare landbouw gebruikt Heyboer 3 46 meter Delvano-zelfrijders. Voor de biologische landbouw koos het bedrijf bewust voor de Agrifac Eagle. Tweedehands, want ze worden niet meer gemaakt. Eentje kan ook op brede banden.

Op cultuurbanden en niet te zwaar

De biologische landbouw werkt niet met spuitpaden, vanwege de veel bescheiden plaats die het spuiten inneemt. Daarom moet de machine op cultuurbanden staan en mag hij niet te zwaar zijn. De grote bodemvrijheid en wendbaarheid van de Eagle spreekt het bedrijf aan en de tussen 1,50 en 2,25 meter verstelbare spoorbreedte is handig om in verschillende teelten uit de voeten te kunnen.

Geen 'gangbare' spuit op biologisch perceel

Een biologisch perceel met een spuitmachine voor de gangbare landbouw spuiten, is er niet bij. "Theoretisch zou het kunnen als je de machine goed schoon spoelt", weet Oosterhuis. Heyboer wil de schijn niet tegen hebben. Bovendien valt 100% reinigen niet mee. "We willen zeker weten dat als er een verkeerd residu op het gewas wordt gevonden dat ons niet te verwijten valt."

Of registreer je om te kunnen reageren.