Akkerbouw

Achtergrond 2829 x bekeken 2 reacties

Prijsstijging graan nog ver weg

Er is nog geen zicht op hogere graanprijzen. Grote voorraden, economische tegenwind en goede oogstvooruitzichten belemmeren dat.

De graanprijzen stabiliseerden vorige week enigszins op de termijnmarkten. Maar van een herstel is geen sprake. Daarvoor zijn de prijzen te ver weggezakt. Het meicontract voor tarwe werd vorige week 0,7% goedkoper op de termijnmarkt in Parijs. Het junicontract voor mais werd in een week 0,7% duurder. In Chicago werd het meeste verhandelde contract bij tarwe juist iets duurder, terwijl er bij mais iets van de prijs af ging. Dit was ook te zien op de wereldmarkt. De prijsindex van de International Grains Council (IGC) voor tarwe steeg vorige week 0,6% en die van mais verloor 1,2%. De IGC-prijsindex voor tarwe is 18% lager dan vorig jaar begin maart. Mais is 7% goedkoper.

Grote wereldvoorraden

De prijzen staan onder druk door de grote wereldvoorraden en de economische tegenwind in veel landen. De verwachtingen voor de komende oogst zijn over het algemeen goed. Het overheidsbureau FranceAgrimer meldt dat de wintertarwe in goede conditie de winter is uitgekomen. Van alle percelen wordt 94% beoordeeld als 'goed' of 'uitstekend'. Dat is 3 procentpunten hoger dan vorig jaar begin maart. De regen vertraagt wel de inzaai van zomergraan.

Tarweareaal VS krimpt

Het is de vraag hoe lang de graanprijzen op dit lage niveau blijven. Lage prijzen weerhouden boeren ervan graan te zaaien. In de Verenigde Staten krimpt het tarweareaal naar 20,1 miljoen hectare. Dat is het kleinste areaal in 46 jaar. En de vraag naar tarwe blijft groot.

De overheid in Egypte is geschrokken van het kleine aantal inschrijvingen op de laatste aankooptender voor tarwe. Egypte weigerde eerder dit jaar partijen tarwe vanwege een te hoog schimmelgehalte. De overheid heeft het hoofd van de phytosanitaire dienst ontslagen en hoopt zo het vertrouwen van exporteurs terug te winnen. De overheid moet veel tarwe importeren om in de behoefte te voorzien.

Laatste reacties

  • farmerbn

    In Frankrijk staat zoals vermeld de tarwe er goed bij. Echter 21% heeft al bijna een groeipunt van 1 cm. Een vorstperiode van strenger dan -5 graden en er is veel schade.

  • info36

    Volgens mij moet alles nog gaan groeien.

Of registreer je om te kunnen reageren.