Akkerbouw

Achtergrond 814 x bekeken

Prijs oliezaden blijft laag

De mei-notering voor koolzaad sloot maandag op de termijnmarkt in Parijs op €353,75 per ton. Het was de derde dag op rij dat het contract duurder werd. Maar dinsdag tijdens de handelsdag zakte de koolzaadprijs alweer.

Ook de sojanoteringen stegen de laatste dagen op de termijnmarkt in Chicago, maar ook daar werden de cijfers dinsdag weer rood. De prijsindex van de International Grains Council (IGC) stond maandag op 169 punten, de hoogste stand in ruim twee weken. Maar ook op de wereldmarkt staat de sojaprijs onder druk. De IGC-prijsindex staat maar liefst 34 punten lager dan op 7 maart vorig jaar. Dat is een daling van 17%.

Olieprijs beïnvloedt oliezadenmarkt

De markt voor oliezaden wordt sterk beïnvloed door de olieprijs. Er wordt veel plantaardige olie vermengd met diesel om aan milieudoelstellingen te voldoen. De Brent-olieprijs steeg deze week weliswaar voor het eerst dit jaar boven de $40 per vat, maar feitelijk wordt aardolie nog steeds voor een prikkie verhandeld ten opzichte van twee jaar geleden. Dat houdt druk op de prijs voor oliezaden, ondanks dat de vele regen in Zuid-Amerika de oogst van sojabonen vertraagt en dat China veel sojabonen blijft kopen op de wereldmarkt.

China importeerde in februari 4,5 miljoen ton sojabonen. Dat is 5,8% meer dan in februari vorig jaar. De import is aantrekkelijk voor China. De prijs van sojabonen ligt rond het laagste niveau in bijna tien jaar, vanwege de enorme voorraden, de lage olieprijs en de economische tegenwind in veel landen. Die situatie verandert niet snel.

Prognose: oliezadenmarkt staat onder druk

Of registreer je om te kunnen reageren.