Akkerbouw

Achtergrond

Perspectief voor eigen winterbloemkool, mits kwalitatief goed

Enkele weken voordat de eerste Nederlandse winterbloemkool in behoorlijke hoeveelheden op de markt komt, ziet het er gunstig uit. Voorwaarde is wel dat er voldoende partijen van goede kwaliteit worden aangeboden, zodat Nederlandse supermarkten zo snel als kan ook willen overschakelen op Nederlands product.

Normaal komt de eerste winterbloemkool eind maart/begin april in grotere hoeveelheden op de markt. Dat zal nu waarschijnlijk niet anders zijn, maar wel na een uiterst zachte winter. Die maakte dat de koolontwikkeling afgelopen herfst al vroeg op gang kwam en de groei erin bleef. Enkele weken geleden kon de eerste kool dan ook gesneden worden, maar van een kwaliteit die niet altijd even best was. Dat laatste was het gevolg van vorst in die periode. Het huidige koude weer speelt nu ook parten, met wat schade in de vroegrijpende rassen. Deze hoeveelheden zijn nog steeds klein, met uitsluitend kool in kleinere maten.

Sporen van vorstinwerking

Belangrijk is hoe de gewassen zich de komende maand zullen houden. Insiders melden dat in deze teelten hier en daar wel sporen van vorstinwerking te zien zijn, maar dat de stand in de meeste gevallen nog goed is.

Teelten in Frankrijk en Spanje lopen voor

De zachte wintermaanden hebben ook tot gevolg dat de bloemkoolteelten in Frankrijk en in het Noord- en Zuid-Spanje vier tot zes weken voorlopen met de oogstschema's. Met gevolgen, want uit deze gebieden worden geen grote hoeveelheden bloemkool meer aangevoerd. Dat geeft straks ruimte in de afzet en in de prijsvorming voor Nederlands product, mits de kwaliteit dan goed op niveau is. Komt er te veel matige bloemkool op de markt, dan zullen de supermarkten langer om blijven kijken naar buitenlands aanbod, zelfs als dat wat duurder is.

Prognose: in beginsel gunstig.

Of registreer je om te kunnen reageren.