Akkerbouw

Achtergrond

Peenprijs houdt moeizaam stand

De stemming is rustig in de peenmarkt. De afzet van peen loopt deze week nog niet zo vlot. Er komt veel aanbod vanuit Frankrijk.

Deze vers ogende peen, die voor een lagere prijs wordt aangeboden, verkoopt goed. Echter is de kwaliteit van de Franse peen uit de natte grond minder stabiel dan de bewaarpeen uit de schuur.

Daarnaast wordt er meer product vanuit Turkije in ons afzetgebied aangeboden, waardoor het aanbod meer dan voldoende is. De Russische boycot op Turkse producten zorgt voor nieuwe handelsstromen in Europa vanuit Turkije. Ook het aanbod van andere verse producten in de schappen van de supermarkten zorgt voor extra druk op de ketel.

Het is lastig om de peenprijs op het huidige niveau houden. Op de beurs in Middenmeer daalde de prijs voor B/C-peen licht. De beurscommissie van Emmeloord houdt de prijs voor zowel B-peen als schaaltjespeen 22/38 mm stabiel op €18 tot €20 per 100 kilo.

Rustige en onzekere periode

In deze periode, tot ongeveer aan Pasen, is het altijd erg rustig en onzeker. Dat heeft deels te maken met het teruglopen van de kwaliteit en het ontbreken van de gewenste vraag. Toch is de kwaliteit van de peen in de koelhuizen grotendeels goed. Aan de vraagzijde zijn er vraagtekens. Zo is nog onduidelijk hoe groot de vraag wordt vanuit Oost-Europa later in het seizoen.

Prognose: rustige markt.

Meer informatie over de prijzen van peen vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
B-peen Emmeloord
Bio-peen Emmeloord
Schaaltjespeen Emmeloord
B-peen Middenmeer
C-D-peen Middenmeer

Of registreer je om te kunnen reageren.