Akkerbouw

Achtergrond 1404 x bekeken

Pasen legt asperge geen windeieren

Pasen is voorbij en de prijzen van asperge zakken licht. Omdat de temperaturen nog relatief laag zijn en er weinig zon is geweest, blijft de aanvoer rustig.

Wellicht dat daar vanaf het weekend wat verandering in komt als de zon zich volop laat zien en de temperaturen richting 20 graden Celsius gaan.

Toenemend aanbod, afnemende vraag

Tot op heden verloopt de aanvoer rustig. Vanaf zo'n beetje half februari zijn er kasasperge op de markt en sinds een week of 3 verwarmde asperge uit (blaas)tunnels en onder minitunnels. De verwachting is wel dat vanaf komend weekend de volumes zullen toenemen, maar de inschatting is dat dit ook voor de vraag zal gelden als het weer een zomers karakter gaat krijgen.

Dat betekent dat de prijzen voorlopig vrij stabiel zullen blijven, ook als de onverwarmde asperge zich in grotere mate gaat aandienen op de Nederlandse markt. In de week voor Pasen werd op de veilingklok van ZON fruit & vegetables gemiddeld €15,57 per kilo betaald voor de sortering AA Extra Wit. Voor AA-S was dat €14,10. Op donderdag 31 maart werd bij ZON €11,47 voor AA Extra Wit gedrukt en €10,85 per kilo voor AA-S.

Kwaliteit asperges prima

De kwaliteit van de (verwarmde) asperge is tot nu toe prima. Roest komt niet méér voor dan in andere jaren en door het gelijkmatige weer zijn ook andere kwaliteitsproblemen nog niet opgetreden. Het is even afwachten hoe dat zal zijn als de aanvoer van onverwarmde asperge echt op gang komt. Door het uitblijven van een winter zouden meer asperges aangetast kunnen zijn met roest.

Prognose: stijgende aanvoer en licht dalende prijsvorming.

Of registreer je om te kunnen reageren.