Akkerbouw

Achtergrond 1393 x bekeken laatste update:1 apr 2016

Kwaliteit bepaalt volume uienexport

De stemming op de uienmarkt blijft rustig. De handel loopt wisselend, afhankelijk van afzetmarkt en kwaliteit.

De kwaliteit van de uien is minder vergeleken met een jaar geleden. Dat strookt niet met het gevoel van de afnemers die nu meer moeten betalen dan vorig jaar rond deze tijd.
De prijzen blijven nu op hetzelfde niveau als vorige week en liggen daarmee zo'n €10 per 100 kilo hoger vergeleken met het prijsniveau van een jaar geleden. De volumes die worden afgezet vallen voor sommige verwerkers wat tegen, afhankelijk van de afzetmarkten waaraan geleverd wordt. Het loopt geen storm met een weekexport rond 16.000 ton.

Vraag naar kwaliteit

Er komt wat meer vraag vanuit Europa. En landen uit Oost-Europa, maar bijvoorbeeld ook Italië vragen om goede kwaliteit. Duitsland focust zich op importuien. Nieuw-Zeeland heeft een prima oogstopbrengst gehad en het land kan goede kwaliteit uien leveren, die vanuit Europa lastig beschikbaar is.

Brazilië neemt minder Nederlandse uien af

Tot dusver concentreert Brazilië zich nog niet vol op Argentijnse uien. Toch neemt het land in maart iets minder Nederlandse uien af vergeleken met een jaar geleden in dezelfde maand. Als het aan de markt blijft, wordt het een uitdaging om de juiste kwaliteit te leveren. De kans bestaat dat later in het exportseizoen naast Argentinië vroege uien uit Spanje een deel van de Nederlandse afzet overnemen.

Prognose: rustige uienhandel.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Uien Emmeloord
Rode uien Emmeloord
Bio-uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Uien Leeuwarden

Of registreer je om te kunnen reageren.