Akkerbouw

Achtergrond

Kleine schommeling Parijse termijnmarkt

De graanprijzen in Parijs lieten begin deze week een kleine stijging zien. De euro leverde een half procent in ten opzichte van de dollar, daardoor werd het goedkoper om graan vanuit Europa te exporteren.

De tarwe- en maisprijzen stegen begin deze week op de termijnmarkt in Parijs als gevolg van de aangetrokken exportvraag. Later deze week daalden de prijzen, waarmee de stijging teniet is gedaan.

De Rotterdamse graanbeurs noteerde deze week lager. Vanaf eind juni 2015 tot en met begin maart 2016 is de gemiddelde EU-voertarweprijs €171,56 per ton. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar ligt de gemiddelde prijs €5,63 per ton hoger.

Interventievoorraad granen

Het ministerie van landbouw in Rusland heeft besloten de huidige relatief lage exportbelasting op tarwe onveranderd te laten. Deze week wordt het totale uitvoervolume van 19 miljoen ton tarwe overschreden, terwijl het International Grains Council (IGC) een totale uitvoer van 23,4 miljoen ton tarwe verwacht. Rusland wil een interventievoorraad van granen hebben tussen 5 tot 10 miljoen ton. Die voorraad staat momenteel op 3 miljoen ton. Als ondersteuning van de markt kan het zijn dat Rusland de interventievoorraad aanvult, nu de prijzen laag staan. De uitvoer kan stagneren.

Op de internationale markt is een aankoop van 280.000 ton tarwe gedaan door Algerije, waarschijnlijk afkomstig uit Mexico en Canada. Saudi-Arabië heeft 870.000 ton harde tarwe gekocht, waarvan een groot deel uit Europa komt.

Hoogste tarweproductie sinds drie jaar

De tarweproductie in Australië is volgens het laatste Agircultural Commodities rapport van Abares met 1% verhoogd naar 24,5 miljoen ton. Daarmee is de productie het hoogste sinds drie jaar. Australië is de vijfde grootste exporteur van tarwe in de wereld.

Het geplande areaal lijkt voor komend seizoen 2016/'17 vrijwel gelijk te blijven. De verwachting is dat de Australische tarweproductie in 2020/'21 groeit naar 25,5 miljoen ton. Dat is een gemiddelde stijging van 0,5 procent per jaar.

Prognose: prijsdalingen voor graan.

Of registreer je om te kunnen reageren.