Akkerbouw

Achtergrond

Lente in Drenthe laat op zich wachten

Volgens de kalender is de lente begonnen. Akkerbouwers staan in de startblokken om te zaaien en te poten, zodat teeltseizoen 2016 kan beginnen. In Drenthe moeten ze echter geduld uitoefenen, blijkt begin deze week.

Een koude, gure wind waait over de nog vaak vochtige akkers op en rond de Drentse Hondsrug. Zwanen maken het zich hier en daar makkelijk in de grote plassen die niet willen wegtrekken op percelen.

De Drentse akkerbouwers zijn echter goed in relativeren: de afgelopen jaren begon het teeltseizoen vroeg en ondanks dat voorjaarswerk zo'n 2 weken later valt, liggen we op de normale koers. Niks aan de hand, dus. Bovendien gaan ze nu niets kapotrijden, het seizoen moet nota bene nog beginnen. Telers gaan aan de slag als de omstandigheden het toelaten. En dat gaat in veel gevallen nog even duren. In het Zuidwesten liggen de boeren juist iets voor met het voorjaarswerk.

Grond nog lang niet toe aan poten en zaaien

"Waar vorig jaar de meeste uien waren gezaaid, is dat nu precies andersom; de meeste uien moeten nog worden gezaaid", weet Frank Druyff van veredelingsbedrijf Hazera. Van hem mag het zaaien ook losbarsten, maar Druyff weet ook dat haastig spoed zelden goed is. Hij maakt een rondje langs Drentse akkerbouwers.

Op het bedrijf van Jurgen Siebring, die samen met vader Wilbert onder de rook van Emmen in Erica boert, is het stilte voor de storm. De aardappelen en uien zijn verkocht, de compost ligt op het land en met Roundup is onkruid bestreden. De grond is echter nog lang niet aan zaaien en poten toe. "De bovenlaag is glibberig", zegt Siebring. "Dan moet je er vanaf blijven."

Jurgen Siebring bekijkt de bodemgesteldheid met Frank Druyff (rechts).
Jurgen Siebring bekijkt de bodemgesteldheid met Frank Druyff (rechts).

We nemen poolshoogte op een huisperceel. Dalgrond met een hoog organische stof gehalte. Daar blijkt duidelijk dat de bovenste laag nog niet slibproof is. Als Siebring een hand grond fijnknijpt, loopt het vocht er nog net niet uit. "Voor komend weekeinde wordt opnieuw regen voorspeld. Alle reden om rustig aan te doen. Als het niet kan dan kan het niet. Koffie?"

Siebring schiet niet in de stress van deze omstandigheden. 180 hectare is een fors areaal, maar de mannen hebben voldoende capaciteit om snelle halen te maken. "Zodra het kan, gaan we los. Volgende week stijgen de temperaturen en dan kan het hard gaan. Ik denk dat we dan graan kunnen zaaien."

Eindje verderop volop bedrijvigheid

Hoe divers de omstandigheden in Drenthe zijn, blijkt verderop in Erica. Hier is volop bedrijvigheid op het perceel van akkerbouwers en pluimveehouders Van Boven. Mark van Boven bewerkt de grond voor de zaai van 9 van de 20 hectare zomergerst. "Het voorjaar is hier begonnen", zegt hij enthousiast.

Mark van Boven legt een perceel klaar.
Mark van Boven legt een perceel klaar.

De mannen telen op zandgrond en het is de normale tijd van het jaar om te zaaien, maar wel de eerste zaaiklus van het seizoen.

Erwin van Boven, de neef van Mark, vult de zaaimachine.
Erwin van Boven, de neef van Mark, vult de zaaimachine.

Suikerbieten staan ook nog op het programma voor deze week. "Zo gauw het kan, gaan we ervoor", zegt Mark. Dit seizoen gaan de heren voor het eerst ook voor zaaiuien. Eerst een 'proefperceel' van 4 hectare. "Omdat de prijs zo goed is", legt Erwin uit. "Gelukkig konden we wat Vydate bemachtigen, want de aaltjesdruk is hier erg hoog. Anders had het niet gekund."

De zomergerst gaat de grond in.
De zomergerst gaat de grond in.

Slootje graven om grote plas water weg te krijgen

Het voorjaar is nog niet bepaald losgebarsten, zegt Peter Nieboer wat noordelijker in Nieuw-Buinen. "Het valt best tegen."

Nieboer is net klaar met het onkruid spuiten op een perceel waar ook een grote plas water ligt. "Daarvoor ga ik van de week nog wel een slootje graven, want het gaat niet vanzelf weg."

Peter Nieboer is juist rond geweest met glyfosaat.
Peter Nieboer is juist rond geweest met glyfosaat.

Door de zachte winter verwacht hij veel aardappelopslag op de versleten dalgrond. En de wintertarwe heeft mest nodig, want deze verkleurt wat bruinig. Als het warmer en droger wordt, kan het zaaien en poen beginnen. "Vorig jaar zaten de bieten er op 24 maart in, dat gaat nu niet lukken. Het is een kwestie van geduld bewaren en dat lukt wel. Het water staat er nog, dat zegt genoeg."

De onkruiddruk is hoog door de zachte winter.
De onkruiddruk is hoog door de zachte winter.

Vooral mest uitrijden en grond lostrekken

Hier en daar is een akkerbouwer bezig in Drenthe, maar verder doet het nog best winters aan. Mest uitrijden en grond lostrekken zijn de voornaamste activiteiten, begin deze week. Voor het losmaken van de grond is Jan Roosjen ook wel te porren. Met de smaragd in zijn kielzog rijdt hij het perceel van licht- naar donkerbruin. Het land wordt klaargestoomd voor de gerstteelt. Met op de achtergrond de bosrand. "Natuur en landbouw komen hier bij elkaar in een glooiend landschap", omschrijft Roosjen treffend. "Het is hier geweldig mooi, vooral in de zomer. Het wordt gehuurd van een landgoed."

Jan Roosjen gaat met liefde voor zijn zoon het land op om de grond los te trekken.
Jan Roosjen gaat met liefde voor zijn zoon het land op om de grond los te trekken.

Naast hem wordt een demo-machine uitgeprobeerd door mechanisatiebedrijf Meijering uit Klijndijk. "Deze ondergrondwoeler gaat dieper door de grond en snijdt het achtergebleven aardappelloof", legt eigenaar Albertus Meijering uit. "Deze machine wordt steeds meer gebruikt, hij maakt ook storende lagen kapot." Helemaal tevreden oogt hij nog niet. "Perfect is het nog niet."

Roosjen gaat zo snel over het land dat de probeertijd van dit duo beperkt is. Hij verricht deze klus voor zijn zoon Roelof Hendrikus uit Eeserveen. "Ik ben 83 jaar, maar mag dit nog graag doen. Vooral het voorjaar is mijn favoriet, want dan begint alles weer."

Een ondergrondwoeler wordt getest.
Een ondergrondwoeler wordt getest.

Of registreer je om te kunnen reageren.