Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

Graanprijzen zakken weer

De graanprijzen kunnen de stijging niet vasthouden. De grote beschikbaarheid blijft op de prijs drukken. Evenals de tot nu toe goede vooruitzichten voor oogst 2016.

Het leek er even op dat de graanprijzen begin vorige week de bodem hadden bereikt. Maar later in de week daalden ze weer. Over de hele week gerekend werden tarwe (min 1,8%) en mais (min 0,8%) goedkoper op de termijnmarkt in Parijs. In Chicago zakte vooral het eerstaflopende tarwecontract (mei) en wel met 2,7%. Mais werd vorige week iets duurder in Chicago (plus 0,5%). Op de wereldmarkt werd tarwe goedkoper (min 1,2%) en mais iets duurder (plus 0,6%).

Laagste prijs ooit voor meicontract tarwe

Het meicontract voor tarwe zakte vrijdag in Parijs naar €152, de laagste prijs die ooit voor dit contract is betaald. Bij mais is het junicontract het eerstaflopende en meest verhandelde termijncontract. Dat sloot vrijdag op €152,25. Dat is wel eens lager geweest in februari en maart, maar daarvoor is mais ook nooit zo goedkoop geweest.

Koers euro stijgt, prijs tarwe zakt

De tarweprijs zakt in Europa vanwege de stijging van de eurokoers. Dat maakt Europese tarwe duurder op de wereldmarkt. Dat laat onverlet dat de export vanuit de EU loopt als een trein. Bovendien ligt er nog veel tarwe op voorraad. Graanbureau AgriMer bericht dat de Franse eindvoorraad tarwe de grootste wordt in 7 jaar. Ook in Duitsland hebben de telers nog veel tarwe in de silo's liggen. Ze zijn terughoudend om te verkopen vanwege de sterk gedaalde prijzen.

Oude oogst zorgt voor prijsdruk

Grote eindvoorraden betekenen een valse start voor het nieuwe graanseizoen. Als de oude oogst nog niet weg is, houdt de prijsdruk wel even aan. Daarnaast is de tarwe in veel streken in de EU goed uit de winter gekomen. In Frankrijk staat 92% van de percelen er goed of uitstekend bij. Alleen vanuit Polen wordt schade gemeld. Daar zou 10% van het areaal zijn aangetast door vorst. Ook in Chicago daalt de tarweprijs. Er wordt weinig vorstschade meer verwacht.

Mais blijft ook goedkoop

De maisprijs steeg weliswaar iets in Chicago vorige week. Maar ook mais blijft goedkoop. Er is meer dan genoeg voor dit seizoen. En het is droog geworden in de zuidelijke maisregio's in de VS, waardoor telers verder kunnen met zaaien.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Het weer in Frankrijk is helemaal niet goed de laatste weken. Het is droog en schraal. Als dat nog even aanhoud dan verwacht ik dat er veel percelen minder gaan opbrengen als nu gedacht. Die 92% gaat zeker dalen.

  • info36

    Door dit soort berichtgeving probeert men de graanprijzen blijvend laag te houden.

  • breukers1

    Boeren business meld vandaag ."Prijsstijging tarwemarkt weet nog van geen wijken" !!! Verder commentaar overbodig . Er wordt maar wat heen en weer gepraat om de nieuwspagina's te vullen.

Of registreer je om te kunnen reageren.